Tulevikuplaan: nakatunud arvutiga netti ei pääse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja.
Arvutikasutaja. Foto: Toomas Huik
CERT Eesti infoturbe ekspertide sõnul on küberhügieen ehk arvutite viirustest puhtana hoidmine tänapäeval sama oluline kui käte pesemine. Kui hügieeninõudeid ei täideta võib tulevikus mädanema hakata kogu süsteem.

CERT Eesti infoturbe osakonna juhataja Hillar Aarelaid märkis, et Eestis on pahalastega nakatunud ja küberkurjategjate poolt hõivatud arvuteid saanud juba liiga palju ning arvutikasutajatel on viimane aeg hakata seda teemat tõsiselt võtma. Iga internetipakkuja võrgus on tema sõnul täna juba piisavalt nakatunud arvuteid, et lülitada mõneks ajaks välja näiteks Eesti elanikele väga armsaks saanud kaardimaksesüsteem või mõni suurem ettevõte.

Et sellised stsenaariumid tõeks ei saaks, tuleb igal inimesel ise oma arvuti turvalisuse ja puhtuse eest hoolitseda: uuendada viirustõrjetarkvara, kasutada arvutid igapäevatöös tavaõigustega, mitte adminnina, lõpetada kahtlastele linkidele klikkimine ja lasta võimalusel arvuti mõnel spetsialistil aeg-ajalt üle vaadata.

Kuna olukord on hull, on CERT teinud Eesti teenusepakkujatele ka ettepaneku hakata tulevikus viirusega nakatunud arvuteid võrgust välja lülitama seniks kuni omanik on masina puhtaks teinud. «Eestis ma loodan, et selline asi tuleb, vähemalt sellised plaanid on olemas, väiksed arendused juba käivad,» lausus Aarelaid.

Sarnane skeem pole maailmas uus. Aarelaid tõi näiteks ühe Kanada firma, kes tegi seda põhjusel, et nakatunud arvutitest tulenev liiklus jättis kodukasutajatele mulje, et selle firma teenus on kehva ja aeglane. Ainukesed kohad, kuhu nakatunud arvuti omanik pääses olid opsüsteemi uuendused, antiviiruste allalaadimise kohad ja arvuti puhastamisteenust pakkuvate ettevõtete leheküljed.

«See oli ISPle (internetipakkujale-toim) kasulik, nemad ei olnud kirjas kui kõige aeglasem internetipakkuja selles riigis ja nii ta läks,» rääkis Aarelaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles