Euroopa automüük langes novembris kümme protsenti

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük
Automüük Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Euroopa autotootjate liidu ACEA andmetel langes novembris uute autode registreerimine Euroopas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 10,3 protsenti, käesoleva aasta 11 kuu jooksul on kogulangus olnud 7,6 protsenti.

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu juhi Arno Sillati hinnangul jätkas EU autoturg novembris enam-vähem samal kursil, mis kogu 2012. aasta jooksul – Lõuna-Euroopa kindlalt languses, väikesed turud liikusid üles-alla (seekord enamuses veidi alla) ning stabiliseerisid kogu seda Browni liikumisele sarnast protsessi Ühendkuningriigi ja Saksamaa turud.

Ühendkuningriik tegi 2012.a. ilmselt ühe parema tulemuse, mis väljendus tõusus üle 11 protsenti, võrreldes eelmise aastaga. Saksamaa oli mõneprotsendilises languses, kuid müüdud autode arv oli selle aasta keskmisel tasemel. UK on tõusnud kindlalt EU teiseks autoturuks ning on stabiilset tõusu näidanud juba 10 kuud järjest.

Lõuna-Euroopas on olukord Sillati hinnangul keerulisem – Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia veavad EU üldiseid näitajaid alla ning olukord nendel turgudel teeb kindlasti muret ka autotootjatele.

EU seitsmeprotsendist langust läinud aastaga võrreldes kompenseerib tootjatele aga sõiduautomüügi tõhus kasv teistel kontinentidel – USA, Jaapan, Hiina, India ja Venemaa müüginumbrid näitavad 2011. aastaga võrreldes olulist tõusu. 2012.a. esimesel poolaastal müüdi ainult USAs ja Jaapanis läinud aastaga võrreldes üle 1 miljoni auto rohkem, kui aasta varem, Hiina oli plussis poole miljoniga. Sama trend on AMTELi juhi hinnangul jätkunud ka aasta teisel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles