Turvavöö kasutamine tagaistmel kasvas hüppeliselt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvavöö
Turvavöö Foto: AFP / Scanpix
Viimase paari aastaga on kahekordistunud auto tagaistmel turvavööd kasutavate inimeste arv, selgus mullu tervise arengu instituudi tehtud uuringust.

2008. aastal kinnitas tagaistmel turvavöö pea alati pool uuringus osalenutest, 2006. aastal väitis sama 24 protsenti. 1990. aasta andmetel kasutas tagaistmel turvavööd alla kahe protsendi täiskasvanutest.

Autot juhtides oli turvavöö pea alati kinni 95,5 protsendil uuringus osalenud meestest ning 98,9 protsendil naistest. Esiistmel istuva kaassõitja turvavöö kasutus oli mõnevõrra väiksem.

Tervise arengu instituudi direktori Maris Jesse hinnangul on helkuri ja turvavöö kasutamise tõus viimastel aastatel heaks näiteks, et inimeste käitumise muutmisel ei saa loota ainult teavitamisele või ainult käskudele-keeldudele.

«Tulemus saavutatakse erinevate samale eesmärgile suunatud tegevuste koosmõjus. Liiklusturvalisuse kasvu taga on ühelt poolt seadusega pandud kohustused kasutada turvavööd ja helkurit, selle kohustuse täitmise järjepidev kontroll ning teiselt poolt juba aastaid toimunud teavitustöö,» rääkis Jesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles