Arumäe: kasin automüük võib tarbimist alla tõmmata

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik.

SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul võib detsembris oodata tarbimiskasvude püsimist, ainsaks takistuseks võib aga saada oluliselt kahanenud uute autode müük.

«Paistab nii, et detsembris on jõuluvana toonud tarbijatele äkilise optimismipuhangu, mistõttu võib arvata, et ka detsembris näeme tarbimiskasvude püsimist ja mitte nende raugemist,» väitis Arumäe nädalakommentaaris. «Kui on üldse miskit, mis tarbimise kasvu lähiajal allapoole tõmmata võib, siis on see uute autode müük. Detsembris oli see koguni 14 protsenti väiksem kui eelmisel aastal samal ajal. On täiesti normaalne, et aasta alguse 30-protsendilised ja aasta tagasi 50-protsendilised kasvud uute autode müügis lõpuks tagasi tõmbuvad, kuid selline vähenemine on juba kergelt ohumärgiks.»

Detsembrikuus võib Arumäe hinnangul veidi tagasihoidlikumaks jääda ka tööstustoodangu kasv. «Edaspidiseks ei ole pilt kuigi positiivne,» märkis Arumäe. «Tööstuse kindlustunde indikaator on langenud, ning tööstussektori uued tellimused samuti. Tööstustoodangu kasv võib jääda heitlikuks, kuna sõltub vaid ühest sektorist. Elektroonikatööstuse suuri kõikumisi on raske prognoosida, kuid ilmselt võib see kasvu siiski ülal hoida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles