Tulevikuauto välistab liiklusõnnetused

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota arendab liiklusõnnetusi vältivat autot.
Toyota arendab liiklusõnnetusi vältivat autot. Foto: kaader Toyota videost

Consumer Electronics Show’ (CES) eel esitles Toyota enam-vähem iseseisvalt sõitvat auto­t. Arenduse eesmärgiks ei ole mitte lihtsalt mugav auto, mida juhtima ei peagi, vaid auto, mis suudaks liiklusõnnetused välistada.

Nii on Toyota lisanud seeriatootmises olevale Lexusele hulga kaameraid ja sensoreid, mis jälgivad nii auto ümber kui ka sees toimuvat. Samuti oskab tulevikutehnoloogiast pungil auto suhelda teiste autodega.

Tehnoloogia ja lahendused pole veel müügiküpsed, kuid näitavad valdkonna kiiret arengut ja autode aina turvalisemaks muutumist. Oxfordi ülikooli professor Paul Newmann rõhutab, et arvutid ja muu nutikas tehnoloogia aitab õnnetusi vältida, kuna arvutite tähelepanu ei saa kõrvale juhtida. Samuti saab erinevate sensorite abil luua süsteeme, kus tänu arvuti suurele arvutamiskiirusele analüüsitakse tohutut hulka andmeid.

«Meie eesmärk on auto, mis välistab liiklusõnnetused,» ütles BBC vahendusel Toyota kõneisik. Ettevõtte arendatav tehnoloogia kannab nime Intelligent Transport Systems ehk ITS ja see kasutab nii uut kui juba kasutusel olevat Toyota tehnoloogiat.

Näiteks jälgib süsteem, kas autojuht on ikka ärkvel, samuti hoiab see autot teel ja peatab punase fooritule ees. Kuigi süsteem saaks iseseisvalt hakkama ka auto juhtimisega, Toyota autojuhti rooli tagant minema puksida siiski ei soovi. ITSi eesmärgiks on jälgida toimuvat liiklusohutuse tagamiseks ja sekkuda vaid vajadusel.

Toyota pole muidugi ainus autotootja, kes püüab autostunud maailmas ohutust suurendada. Wall Street Journali teatel näitab Audi CESil näiteks iseparkivat sõiduautot. Mida see täpselt endast kujutab, saab õige varsti näha – parkimist hõlbustavad tehnoloogiad on juba kasutusel paljudes autosalongides müügil olevates keskklassi autodes.

Ka Volvo on tuntud kui turvalisuse arendamisele suurt rõhku panev autotootja. Möödunud aasta mais katsetas ettevõte edukalt isesõitvate autode kolonni.

Samal ajal sai aga Google õiguse panna Nevada teedel liikuma isesõitev auto. Eelkõige tehnoloogiaettevõttena tuntud Google’ist ongi saanud isesõitva auto üks peamisi arendajaid. Ettevõttele kuulub ka mitu olulist patenti tehnoloogiatele, mis autode iseseisva sõitmise võimalikuks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles