Roonemaa: nakatunuid ei tohiks internetti lasta

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa.
Henrik Roonemaa. Foto: Liis Treimann

Ajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa hinnangul oleks õigustatud, kui viirusega nakatunud arvuteid internetti ei lastaks.

Nakatunud arvutid saavad tema sõnul internetis ainult kurja teha, vahendas ERR Uudised.

«Nad saavad ainult teisi nakatada. Neid arvuteid võidakse ära kasutada järjekordses Eesti-vastases küberrünnakus, ilma et nad ise teaksid,» rääkis Roonemaa.

Samas ei usu Roonemaa, et Eesti netiteenuse pakkujad hakkaksid oma kliente n-ö interneti ukse taha jätma, pigem hakatakse inimesi viirusega nakatunud arvutitest pidevalt teavitama.

Roonemaa sõnul toimiks viirusega nakatunud arvutite jälitamine internetis sarnaselt laimulevitajate väljaselgitamisega.

Igast asjast, mis internetis tehakse, jääb Roonemaa sõnul maha jälg ning arvuti unikaalse aadressi kaudu on võimalik halvasti käituvaid arvutid üles leida.

Roonemaa sõnul on viirus sees pea kõigis Windowsi operatsioonisüsteemi kasutavates koduarvutites, viirustevaba võib olla näiteks mõni Linuxit kasutav arvuti. 

Microsoft Eesti esinduse Windowsi operatsioonisüsteemi ja Office’i tootejuht Pert Lomp ütles Tarbija24.ee’le kommentaariks, et viirustest saavad kannatada just operatsioonisüsteemi piraatversiooni kasutajad, kuna piraatversiooni kasutajate arvutid ei saa uuendusi läbi Windows Update kanali.

«Piraattarkvara kasutajad kasutavad väga palju tarkvara installimiseks, mis on saadud läbi erinevate piraatsaitide ja torrente. Mitteseaduslikul teel kätte saadud nn. tasuta tarkvara suuremal määral on nakatatud juba tahtlikult erinevate kuritegelike gruppide poolt,» märkis ta.

Microsofti esindaja sõnul ei pea legaalse Windowsi operatsioonisüsteemi kasutajad selle probleemi pärast kannatama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles