Alates 19. jaanuarist väljastatakse C- ja D-kategooria juhtimisõigus viieks aastaks

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veoauto. Pilt on illustratiivne.
Veoauto. Pilt on illustratiivne. Foto: Politsei

Alates laupäevast, 19. jaanuarist väljastatakse C- ja D-kategooria juhtimisõigus viieks aastaks ning juhiloa tagumisel küljel on kategooriate lõikes näha juhtimisõiguse kehtivusaega. Juhiloa esiküljele lisandub masinloetav kood (MRZ), vahendab Whatcar?.

Nimetatud kuupäeval hakkavad kehtima Euroopa Liidu juhiloa direktiivi nõuded, millest on tingitud ka kõik muudatused juhiloal ja juhtimisõiguse andmisel. Juhiloa tagaküljele kantakse uued kategooriad AM ja A2 ning juhtimisõiguse kategooria kehtivuse lõpp, sest C- ja D-kategooriate ning nende alamkategooriate puhul kehtib juhtimisõigus alates 19.01.2013 viis aastat.

Juhul, kui isik näiteks töötab veoauto- või bussijuhina, tuleb tal juhiluba vahetada iga 5 aasta möödumisel. Juhiloale on jäetud ka koht kiibi jaoks, kuid hetkel kiipi veel ei kasutata.

Suuremad muudatused on A- ja D-kategooria mootorsõidukite juhtimisõiguse andmisel, kus nende kategooriate juhtimisõiguse taotlemise vanuse alammääraks on 24 aastat. Juhul, kui isikul on eelnevalt A2-alamkategooria või kuni 25 kW mootori võimsusega A-kategooria mootorratta juhtimisõigus vähemalt kaks aastat olnud, siis saab A-kategooria mootorsõiduki juhtimisõigust taotleda 20-aastaselt.

Alates 19. jaanuarist jõustub ka A2-kategooria mootorratta mõiste, mille kohaselt kuulub A2-kategooria alla mootorratas, mille mootori võimsus ei ületa 35 kilovatti või mille võimsuse ja massi suhe ei ületa 0,2 kilovatti kilogrammi kohta ning mis ei ole ümber ehitatud sõidukist, mille võimsus on vähemalt kaks korda nii suur.

Alates 19.01.2013 tuleb Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis ja Šveitsi Konföderatsioonis väljaantud juhiluba, kui selle kehtivusperiood on pikem kui kümme aastat, välja vahetada Eesti juhiloa vastu 24 kuu jooksul elamisõiguse saamisest või Eestisse elama asumisest arvates. Viimast tähtaega hakatakse arvestama alates 19.01.2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles