Kiviõli Keemiatööstus hakkas veokites kasutama autogaasi

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autogaasi tankla
Autogaasi tankla Foto: Reola Gaas

Uue aasta algusega hakkas Kiviõli Keemiatööstus koostöös Reola Gaasiga oma veokites kasutama autogaasi, täpsema nimetusega LPG-d (liquid petrol gas).

Põhjuseid, miks niisugune otsus tehti on Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnadirektori Alar Kalamehe sõnul peamiselt kaks.

«Muidugi on LPG kasutusele võtmine veokitel ettevõttele oluline majanduslikust aspektist. Vähem tähtis ei ole see otsus aga ka keskkonnaalaselt,» rääkis Kalamees.  «LPG kasutuselevõtuga diislikütuse asemel vähenevad oluliselt keskkonda sattuvate saasteainete hulgad, sealhulgas näiteks vääveldioksiidi, lämmastikoksiidide ja tahma hulk. Täielikult kaovad benseeni ja raskmetallide heited välisõhku. See on suur samm selle suunas, et Kiviõli linna  ja teda ümbritsevate asumite välisõhk puhtam oleks.»

Majanduslikust seisukohast on säästlikkus samuti kriitilise tähtsusega.

«Diiselmootoriga autole LPG seadme paigaldamisega asendatakse diislist 20-30 protsenti LPG-ga ja LPG on ~45 protsenti odavam võrreldes diisliga,» selgitas Reola Gaasi tegevjuht Jaanus Mumm.

«Kuna LPG kulu on sama suur kui diislikulu siis saavutatakse kokkuhoid  keskmiselt 15 protsenti. Sellest lähtuvalt tasub gaasiseadme paigaldus ennast ära juba väga lühikese aja jooksul.»

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles