Nokia 1100 – väärt tööriist petturitele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurikaelad kasutavad Nokia vana mudelit pangaparoolide varastamiseks. Pildil Nokia 1100.
Kurikaelad kasutavad Nokia vana mudelit pangaparoolide varastamiseks. Pildil Nokia 1100. Foto: Nokia
Pettuste uurimisele keskendunud ühendus Ultrascan Advanced Global Investigations teatas, et juba eakast mobiiltelefonist Nokia 1100 on pangapettustega tegelevate kurikaelte jaoks saanud hindamatu tööriist.

Ultrascani andmetel hakkasid muidu 1500-2000 krooniga müüdavate telefonide hinnad oksjoniportaalides tõusma ligikaudu pool aastat tagasi. Jaanuaris pakkusid ostjad vana mobiili eest üle 4500 krooni, levinud oli ka iPodide vastu vahetamine. Märtsis-aprillis olid hinnad tõusnud juba 100 000 – 150 000 kroonini. Paar nädalat tagasi müüdi üks Nokia 25 000 euro ehk 390 000 krooniga.

Niivõrd hinnas on siiski vaid Saksamaal valmistatud mudel, mida saab kasutada pangakoodide varastamiseks.

PCWorldi järgi on kurikaelad näpanud juba tuhandete Saksamaa ja Hollandi pangaklientide andmed. Nendes riikides nõuab pank tehingu kinnitamiseks internetis kliendilt TAN-koodi, mis saadetakse kliendile SMSiga. Saksamaal toodetud Nokiat on aga võimalik programmeerida kasutama kellegi teise numbrit ja nii saadakse kätte ka väärtuslikud TAN-koodid.

Nokia on Ultrascani kahtlustele vastanud, et sellelt telefonilt ei ole leitud ühtegi tarkvaraviga, mis võimaldaks sooritada selliseid kuritegusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles