Netikommentaatorite välimääraja

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Võimalus netikommentaariumites anonüümselt oma arvamust avaldada tõmbab ligi rohkelt huvilisi. Nii satub asjalike kommenteerijate hulka sageli ka tõelisi jobusid, kelle arvamusest kellelgi kasu pole ning kes kommentaariumit lihtsalt risustavad, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.



Võrguajakiri PC World toob välja 12 hullemat netijobude liiki. Avaldame siinkohal esimesed 6. Kas oled neid kuskil kohanud?


1. ESSA!-tüüp
Kuna tegemist pole kuigi tüütu tegelasega, oleks võinud ta ka nimekirjas tagapoole jätta, kuid kuna tegemist on ESSA!-tüübiga, tuleb ta siiski esimesena välja tuua. Kas kommentaariumi avapostituseks ESSA! või ESIMENE! kirjutada on naljakas? Ei. Originaalne? Ei. Võib vaid loota, et 15. eluaasta täitumise ajaks on ESSA!-tüüp leidnud mõne muu eneseteostusviisi.

2. Promoja
Tegemist on klassikalise netijobuga - ta liigub ringi erinevates foorumites ja kommentaariumites ning jätab endast maha rohkelt halvasti varjatud reklaami sisaldavaid teateid. «See uus iPhone'i tarkvara tundub tõepoolest hea olevat! Lugege kõik siit mu blogi Windows Mobile'i kohta!» Sageli ei vaevu oma projektide reklaamija isegi sissejuhatavaid lauseid kirjutama, vaid piirdub lingiga reklaamitavale leheküljele.

3. Kinnisideega tüüp

Promoja lähisugulane, kinnisideega tüüp kammib läbi erinevaid foorumeid, et leida võimalust juhtida jutt oma lemmikteemale - olgu selleks siis moraal, religioon või poliitiline vaade. Näiteks on pea iga Eesti elu käsitleva artikli juures võimalik juhtida arutelu erinevate poliitikute puuduste peale (siin võivad mängu tulla ka Promojad - erakondade liikmed, kes anonüümselt üksteist mustavad). Ka religioonist saab suure tahtmise korral kirjutada pea iga teema juurde.

4. Asjatundja
Asjatundja on käsitletava teemaga tegelenud juba aastakümneid, tunneb seda kõigist paremini ning keeldub seetõttu teiste arvamust kuulda võtmast. Põhjendatud argumentide asemel kirjeldab ta paljusõnaliselt oma kompetentsi käsitletaval teemal, summutades võimalikud vastuväited juba oma postituste meeletu pikkusega. Kui tal siiski on vaja midagi selgitada, kasutab ta oma sõnade asemel pikki lõike varemavaldatud artiklitest, kasutusjuhenditest või Vikipeediast.

5. Sõimaja
Foorumid on loodud erinevate arvamuste ja vaatenurkade esitamiseks. Sõimaja viib aga asjad algelisemale tasemele, kasutades oma ideede kaitsmiseks isiklikke rünnakuid, meenutades algklasside jõhkardeid. Sõimaja võib mõnitada näiteks teiste kommentaatorite või artikli autorite nimesid, saata vastuvaidlejaid kohtadesse, kus päike ei paista, või väljastada lihtsalt valimatult roppusi. Internetis saab väga lihtsalt olla korraga ebameeldiv ja igav.

6. Isehakanud moderaator
Isehakanud moderaatori elueesmärgiks on foorumi külastajaid ennast soovimatuna tundma panna. Ta on foorumit jälginud aastaid igal ärkveloleku hetkel ning tunneb seal käsitletud teemasid läbi ja lõhki. Jäta foorumisse teade, mis kordab midagi, mis oli jutuks 16 kuud tagasi, ning ta annab sulle sellest paari minuti jooksul teada, tehes su teate maha ja naeruvääristades sinu teadmatust. Foorum on tema isiklik liivakast, iga kommenteerija, kes pole postitanud vähemalt 200 teadet, on tema jaoks sissetungija ning ei vääri kohta tema armastatud foorumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles