Mobiilsidemessilt saabub kuumi sõnumeid

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HTC One on Taiwani tootja värskeim tipp­telefon, mis püüab taastada ettevõtte endist hiilgust.
HTC One on Taiwani tootja värskeim tipp­telefon, mis püüab taastada ettevõtte endist hiilgust. Foto: HTC

Eile alanud Mobile World Congressil (MWC) pälvivad enim tähelepanu uued seadmed, mis õige pea poelettidele jõuavad.

Mobiilsidesektori suured ja väiksed tegijad kogunevad igal aastal veebruari viimastel päevadel Barcelonasse, kus toimub valdkonna suurim sündmus maailmas.

Eile hommikul kutsus ajakirjanikud kokku Nokia, kes kohe messi avapäeval oma uued mudelid ja strateegia letti lõi. Nokia juhatuse esimehe Stephen Elopi sõnul on kaks aastat tagasi alustatud strateegiline koostöö Microsoftiga tähendanud Nokia jaoks küll raskeid aegu, kuid tulevikku vaadatakse optimistlikumalt.

Mahtude järgi Samsungi järel teist kohta hoidev Nokia müüb palju telefone, ent rahavood pole ettevõtte jaoks piisavalt rõõmustavad. Eelkõige põhjustab seda nutitelefonide kehv müük.

Ettevõte on võtnud eesmärgiks pakkuda Windowsi-põhiseid nutitelefone kõigis hinnaklassides. Nii esitleti eile Nokia Lumia 520 telefoni, mille hind hakkab Euroopas ilmselt olema 140 euro ringis. New York Timesis kajastatud briti analüütiku Pete Cunninghami arvates võib Lumia 520 viia Windows 8 platvormi massidesse. «Ma arvan, et Lumia-seeria telefonide müük hakkab vaikselt kasvama, kuid neil on veel pikk tee minna,» ütles ta.

Uued Lumia telefonid polnud sugugi ainsad, mida Nokia esitles. Lähiajal jõuavad müügile ka Nokia 301 ja Nokia 105. Neist viimane on eriti tähelepanuväärne hinna tõttu – telefon maksab kõigest 15 eurot.

Nokia soovibki positsiooni parandada odavama hinnaklassi telefonide segmendis, sest seal on lähiaastatel näha suurt kasvupotentsiaali. Uuringufirma IDC andmetel kasvas alla 190 euro maksvate telefonide müük eelmisel aastal tunamullusega võrreldes tervelt 99 protsenti. Kallimate telefonide müük kasvas samal ajal vaid 23 protsenti.

Ka tahvelarvutite turul käib odavamate toodete segmendis tihe võitlus. Google Nexus 7-le viskab mobiilsidemessil kinda Hiina tootja Lenovo, kes esitles suisa kolme Androidi-põhist tahvelarvutit.

Lenovo pole siiani suutnud oma toodetele veel trendikaid nimesid välja mõelda ja nii võib poest leida varsti Leonovo tahvelarvutid A1000, A3000 ja S6000. Mida suurem number, seda uhkem seade.

Nexusega konkureerib otseselt A3000, mis on samuti 7-tollise ekraaniga ja sarnaste tehniliste näitajatega. Tehnoloogiaportaal The Verge andmetel tulevad esitletud mudelid müügile kevadel.

Huvitava uudisega tuli välja ka HP, kes hakkab taas tahvelarvuteid tootma. Varasema vähetuntud WebOS-platvormi asemel on nüüd kasutusel Android.

Asus jätkab aga nutitelefoni ja tahvelarvuti paaritamist uue Padfone’i mudeliga.

Nii nutitelefoni kui tahvelarvuti ekraanid on 1080 p kõrgresolutsiooniga ja peidavad endas võimsat protsessorit, mis on paljude tippklassi telefonide südameks. Asus on üks väheseid tootjaid, kes on sel moel püüdnud ühendada nutitelefoni ja tahvelarvutit. Eeldatavasti šiki metalse korpusega seade püüab kindlasti palju tähelepanu.

Tähelepanuväärne on kindlasti ka vana hea Alcateli tagasitulek. Alcateli logo kandvaid telefone pole siinmail ammu müüdud, kuid see võib nüüd muutuda, sest Prantsusmaa ettevõte esitles messil kahte väga erinevat telefoni. Säravaim neist on Alcatel One Touch Idol X, mis on tõeline 5-tollise ekraaniga tippklassi telefon.

Tipptelefoni vastand on aga One Touch Fire, mis kasutab operatsioonisüsteemina Firefox OSi. The Verge’i ajakirjanike sõnul ei saa selle telefoniga suurt midagi teha, sest see on lihtsalt liiga aeglane. Alcateli sõnul hakatakse One Touch Fire’it müüma ainult arenevatel turgudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles