Raadiosagedustuvastusega kiibid ei tohi ohustada isikuandmete turvalisust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RFID-kiibiga USA elektrooniline pass.
RFID-kiibiga USA elektrooniline pass. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon võttis täna vastu ranged soovitused, mis aitavad tagada, et raadiosagedustuvastusega (RFID) kiipidega toodete tootjad austavad Euroopa Liidu põhiõiguste hartas sätestatud inimeste põhiõigust eraelu puutumatusele ja isikuandmete kaitsele.

Komisjoni poolt vastu võetud ranged soovituste kohaselt peab tarbija olema teadlik sellest, kas ja milline toode sisaldab RFID-kiipe.

Lisaks on eelpoolnimetatud kiipe kasutavate ettevõtete ja riigiasutuste kohus teadvustada tarbijaid sellest, milliseid isikuandmeid kiibiga kogutaks ning mis eesmärgil neid kasutatakse.

Kiipe kasutavad ettevõtted ja riigiasutused peavad läbi viima ka eraelu puutumatuse ja
andmekaitse mõjuhinnangud.

Euroopa Komisjoni infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding usub, et RFID-kiibid kujutavad endast paljutõotavat tulevikutehnoloogiat, mis aitab elu väga erineval viisil lihtsamaks muuta.

Samas rõhutab ta, et Euroopa tarbijate isikuandmed peavad olema kindlalt kaitstud. Lisaks usub Reding, et Euroopa osa ülemaailmsest RFID-kiipide turust kasvab järgmise kaheksa aastaga 35 protsendini.

Praegu kasutatakse raadiomärgisega tooteid näiteks selleks, et tõhustada tervishoiuteenuseid, lihtsustada jäätmete ringlusessevõttu ning et vähendada aega, mis kulub teemaksupunktides ja lennujaamas pagasit oodates. 2008. aastal müüdi maailmas 2,2 miljardit RFID-kiipi, sellest umbes kolmandik Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles