Kuidas kaitsta joogivett keemiaterroristide eest?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna joogivesi ei ole halvenenud.
Tallinna joogivesi ei ole halvenenud. Foto: Henn Soodla

Joogivee kvaliteeti suhtub enamik inimesi kui konstantsesse suurusse, kuid tegelikult võib üks osav terrorist muuta tuhandete inimeste joogivee mõne minutiga surmavaks mürgiks.


Sellele ohule mõeldes on Iisraeli teadlane Abraham Katzir mõelnud välja süsteemi, millega saab vee kvaliteeti reaalajas jälgida, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Tel Avivi ülikooli professori Katziri seade analüüsib vett infrapuna-spektromeetriga. See seade näeb «värve», mis jäävad väljapoole inimsilma nägemisulatust, küll aga suudavad selliseid värve näha näiteks maod ja nahkhiired, kirjutas Tel Aviv University News.

Niimoodi on võimalik näha vee värvuse muutust, mis nähtavas spektriosas ei avaldu. Näiteks atsetoon, metanool ja vesi on kõik läbipaistvad vedelikud, mida välimuse järgi üksteisest ei erista, küll aga saab neil vahet teha infrapunases spektriosas.

Katziri süsteemi uudseks osaks on spetsiaalsed sensorkiud, mis edastavad andmed vee omaduste kohta spektromeetrile. Nii on võimalik vee kvaliteedil silma peal hoida korraga paljudes kohtades.
Laborikatsetes suutis Katziri süsteem avastada veest pestitsiide, mille kontsentratsioon jäi oluliselt allapoole Maailma terviseorganisatsiooni seatud lubatud ülempiirist. Katseid on tehtud ka mitmes kohas Euroopas ning tulemused on avaldatud ajakirjas Journal of Applied Spectroscopy.

Sellisest süsteemist oleks kõvasti abi keemiaterrorismi ohu vähendamisel. «Näiteks USA joogivesi on praegu tõsises ohus, sest vee kvaliteeti kontrollitakse reeglina kord päevas või ülepäeviti,» ütles Katzir.

Ulatusliku paanika tekitamiseks ei olekski vaja tappa palju inimesi. Viiekümnest surnust piisaks ilmselt täiesti, et külvata segadust ja hirmu üle maailma. Üheks tõenäoliseks sihtmärgiks võiksid olla taas pilvelõhkujad. Paljudes neist on hoone ülemises osas veereservuaar, millele ligi pääsemine ei ole kindlasti ületamatult keeruline ülesanne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles