Küsitlus: failide ebaseaduslik allalaadimine on Rootsis vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides. Foto: SCANPIX

Iga viies rootslane ning üle kolmandik sealsetest noortest meestest on vahelejäämise kartuses vähendanud muusika ja filmide ebaseaduslikku allalaadimist, selgub värskest küsitlusest.


Rootsi videojagajate ühingu (SVF) uuringu kohaselt on 20 protsenti 15-59-aastastest rootslastest kas failide illegaalset allatõmbamist vähendanud või selle täiesti lõpetanud. Aktiivseimatest netipiraatidest ehk 15-24-aastastest meestest lausa 36 protsenti ütlesid, et nad tõmbavad varasemast vähem faile alla, vahendas

Helsingin Sanomat

Rootsi telekanalit SVT.

Küsitlusele vastas 2700 inimest.

Netipiraatlus on Rootsis muu Euroopaga võrreldes levinum. Mullusügisese hinnangu kohaselt kasutas failide hankimisel kurikuulsa portaali Pirate Bay abi regulaarselt kaks miljonit rootslast ehk umbes viiendik rahvast.

Märtsis jõustunud uue nn Ipred-seaduse ja Pirate Bay pidajate süüdimõistva kohtuotsuse mõjul eelmise kuul on piraatlus aga siiski näidanud vaibumise märke, kirjutas Hesari.

Stockholmi ringkonnakohus mõistis aprillis aastaks vangi Fredrik Neij', Gottfrid Svartholmi, Peter Sunde ja Carl Lundströmi ja käskis neil korvata 30 miljoni Rootsi krooni (42 miljonit Eesti krooni) väärtuses kahjusid meelelahutusfirmadele. Neli meest on lubanud otsuse edasi kaevata.

Uus autorikaitseseadus Ipred lubab riigil aga jälgida netikasutajate IP-aadresse. Selle mõju on samas seatud kahtluse alla ning osa Rootsi internetiteenuse pakkujatest on öelnud, et nad ei kavatse riigi jaoks säilitada klientide IP-aadresse, mispuhul muutub piraatide jälitamine keerulisemaks.

Konkreetse näitena piraatluse vähenemisest on toodud internetiliikluse vaibumist. Rootsi autoriõigusorganisatsioone esindav Antipiratbyrån on märkinud, et nn torrent-faile liigub praegu selgelt vähem kui varem.

Tõmbajate seas paistab valitsevat hirm. «Varem arvasid inimesed, et politsei ei pööra asjale tähelepanu. Nüüd on siiski märgatud, et motivatsiooni jagub. See muudab inimesed pisut kartlikuks ja ettevaatlikuks,» ütles SVT-le üks noor netikasutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles