Netipiraatlusest võidavad suured staarid ja täiesti tundmatud artistid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides. Foto: SCANPIX
Suurbritannias tehtud uuring näitas, et internetis vohavast illegaalsest muusikafailide vahetusest võidavad eelkõige suurimad staarid, aga ka uued tulijad.

Nimelt näitas laulukirjutajaid, heliloojaid ja muusika väljaandjaid koondava ühenduse PRS for Music korraldatud uuring, et kõige rohkem tõmmatakse illegaalselt alla just nende staaride muusikat, kelle hitid ka ametliku muusikamüügi tipus troonivad, kirjutab BBC News.

Seega aitab failide jagamine populaarseid artiste veelgi tuntumaks muuta, kuid netipiraatlusest saavad kasu ka avalikkusele tundmatud artistid, kelle loomingut inimesed veel kuulnud pole ja seega selle eest maksta ei taha.

Uuringu järgi laaditi illegaalselt kõige rohkem alla just neid poplaule, mis parasjagu ka ametlike edetabelite tipus troonisid. Uuringu autorid Will Page ja Eric Garland usuvad, et selle põhjuseks on asjaolu, et internetis pakutava muusika hulk on tohutu ning inimestel pole aega ega tahtmist tundmatut materjali läbi kuulama hakata. Selle asemel otsivad nad muusikat, millest meedias räägitakse ning mida nende sõbrad kuulavad.

Garland ja Page tõid välja, et enim alla laetavate laulude edetabel on muusikat müüvatel tasulistel lehekülgedel ja illegaalsetel saitidel märkimisväärselt sarnane. Nad lisasid, et pole teada ühtki juhtumit, kus illegaalses failivahetuses oleks hitiks tõusnud laul, mis poleks samal ajal ka ametlikes edetabelites ilma teinud.

Uuringu autorid järeldasid oma raportis, et illegaalne failivahetus vaid süvendab muusikamaailmas tekkinud eraldusjooni, muutes populaarseid artiste veelgi tuntumaks.

Samas möönsid nad, et kuna illegaalselt leviv muusika on tasuta, kuulavad inimesed vahel ka bände, kelle loominguga nad varem kokku puutunud pole, andes niimoodi võimaluse ka uutele artistidele. Tasulistelt saitidelt laetakse aga alla vaid sellist muusikat, mida juba kuulnud ollakse, väidavad Page ja Garland.

«Kui müüjad seda müüvad, võib juhtuda, et seda ei osteta mitte kunagi, aga kui seda illegaalselt pakutakse, on tõenäoline, et vähemalt üks inimene võtab selle,» kirjutasid uuringu autorid tundmatute artistide loomingust rääkides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles