Maanteeamet hoiatab: orkaanis Sandy veekahjustusi saanud sõidukid jõuavad Eestis müüki

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide uppunud sõiduki müügikuulutusest
Näide uppunud sõiduki müügikuulutusest Foto: mnt.ee

Maanteeamet soovitab tungivalt kontrollida USAst Eestisse toodud sõidukite ostmisel sõiduki tausta, sest need võivad olla orkaanis Sandy veekahjustusi saanud. 

Möödunud aasta oktoobris USAs üleujutusi põhjustanud orkaan Sandy’s uppus ligikaudu 230 000 sõidukit, neist New Yorgis 150 000, ja neid eksporditakse nüüd üle maailma erinevatesse riikidesse, ka Eestisse, teatas maanteeamet.

Esimesed orkaanis veekahjustusi saanud sõidukid on Eestisse jõudnud, kusjuures nende seas on teada vähemalt üks hübriidajamiga auto.

Soolases vees uppunud auto turvavarustus ja elektrisüsteemid on saanud niiskuskahjustusi, mille põhjustatud vead ei pruugi avalduda kohe, vaid ilmnevad hoopis pikema aja jooksul. 

Olukorra teeb veel ohtlikuks asjaolu, et tulvavees kahjustatud sõidukitel on esinenud turvapatjade iseeneselikku avanemist. Täielikult uppunud auto taastamiseks tuleb välja vahetada kogu elektrisüsteem ja -osad.

Esiteks tuleb USAst imporditud sõidukit ostes kontrollida kindlasti selle tausta VIN-koodi järgi googeldades, mida tehes saab teada, kas sõiduk on müüdud oksjonil tavasõidukina, avariilisena või uppununa (vt lisatud näidet).

Maanteeamet soovitab VIN-koodi kontrollida ja võrrelda nende samasust dokumentide, sõidukil kerel ning andmesildil olevate sümbolite järgi. Müügikuulutusele lisatud VIN-koodidesse tuleks suhtuda teatud ettevaatusega, kuna osad automüüjad näitavad müügiportaalides sarnase sõiduki ehk nn fantoomauto VIN-koodi, millel on puhas taust, lootuses, et ostja teist korda autol olevat VIN-koodi ei kontrolli.

Lisaks sellele on tarbijale oluline ka see, kes on sõiduki müüja. Kui müüja on juriidiline isik, kelle majandustegevuseks on sõidukite müük (nt autokauplus), tekib müüja ja ostja vahel nn tarbijaõigussuhe ning tarbijat kaitseb seadus tõhusamalt (nt on võimalus pöörduda kaebusega tarbijakaitseametisse jne). Juhul, kui ostu-müügi tehingu poolteks on kaks eraisikut, ei rakendu tarbija õigusi kaitsvad seadusesätted ja tekkinud vaidluse (nt sõiduki mittevastavus müügilepingu tingimustele) saab lahendada üksnes kohtus, mis on aga teatavasti aeganõudev ja kulukas protsess.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles