Suhtlusportaalid talletavad kasutajate kustutatud fotod

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa suhtlusportaale nagu Facebook talletab kasutajate kustutatud fotod.
Osa suhtlusportaale nagu Facebook talletab kasutajate kustutatud fotod. Foto: AP / Scanpix
Cambridge`i ülikooli teadlased tõestasid, et osa suhtlusportaale hoiab alles kasutajate kustutatud fotod.

Teadlased laadisid oma fotod 16-le populaarsele veebilehele ja märkisid üles aadressid, millel need talletati. Seejärel võtsid nad pildid veebilehtedelt maha. 30 päeva pärast aadresse kontrollides selgus, et seitsmes portaalis olid pildid ikka alles, kirjutas BBC.

«See näitab, et suhtlusportaalid ei suhtu kasutaja privaatsusesse täie tõsidusega ja valivad korrektse teguviisi asemel sageli lihtsama,» lausus uuringu tegemisel osalenud Joseph Bonneau.

Kustutatud fotod talletas näiteks populaarne suhtlusportaal Facebook. Spetsiaalsed fotoportaalid nagu Flickr ja Google Picasa paistsid siiski positiivsemalt silma ning Microsofti Windows Live Spaces keskkonnast kadusid pildid kohe.

Facebooki esindaja ütles kommentaariks, et kui kasutaja nende keskkonnas oma foto kustutab, siis eemaldatakse see kohe ka serveritelt. Samas tunnistas ta, et fotode veebiaadressid võivad võrku alles jääda, kuni need üle kirjutatakse ja see juhtub tavaliselt üsna lühikese aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles