Maaklerid: uue seaduse järgi hüvitatakse liikluskahju käibemaksuta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avarii Mustamäe teel.
Avarii Mustamäe teel. Foto: Karli Saul

Eesti Kindlustusmaaklerite Liit (EKML) juhib liiklejate tähelepanu, et Riigikogu menetluses olev uus liikluskindlustuse seaduse kohaselt hüvitatakse liikluskahju käibemaksukohustuslasest isikutele pärast seaduse jõustumist ilma käibemaksuta.

Liit selgtab, et hetkel kehtiva süsteemi järgi viib kannatanu kahjustatud sõiduki üldjuhul kindlustusseltsi määratud remonditöökotta ning saab sealt tagasi taastatud sõiduki. Kindlustusselts kinnitab remondikalkulatsioonid ning tagab kindlustushüvitise kandmise otse remondiettevõttele. Hüvitise tasub kindlustusselts remondiettevõtte arve alusel koos käibemaksuga.

Uue seaduse jõustudes ei vali remondiettevõtet enam mitte kindlustusselts, vaid kannatanu, kes tellib remondiettevõtelt ise ka taastamistööd. Remondiettevõte ei esita arvet enam mitte kindlustusseltsile, vaid kahju kandnud ettevõttele, kes peab tasuma selle koos käibemaksuga.

«Arvestades, et eelnõu kohaselt hüvitab kindlustusselts käibemaksukohustuslasest kannatanule taastusremondi ilma käibemaksuta, tuleb rahasummakäibemaksu tasumiseks leida äriühingul endal,» märgib liit oma teates.

EKMLi hinnnangul võib uus seadus probleeme tekitada just väikeettevõtetele, mille väike käive ja ahtad rahavood ei võimalda leida vahendeid käibemaksusumma tasumiseks.Kuigi mõned kindlustusseltsid rakendavad ka juba praegu kahju hüvitamisel uut korda, toimub see täna ainult kokkuleppel kliendiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles