Hiina ehitatakse maailma suurim maavärina simulaator

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sichuani provintsi maavärinatsoonis asuva Yingxiu linna varemed..
Sichuani provintsi maavärinatsoonis asuva Yingxiu linna varemed.. Foto: Reuters / Scanpix.

Hiina ülikool hakkas suurlinnas Shanghais ehitama maailma suurimat maavärina simulaatorit, mida kavatsetakse kasutada suurehitiste nagu sildade, tunnelite, metroode, staadionite ja pilvelõhkujate projektide testimiseks.

Simulaator koosneb neljast vibreerivast platvormist, mis on võimelised kandma 200-tonnist raskust. Maavärina tingimusi luues kontrollitakse neil ehitiste katsemudelite võimet maapinna liikumisele vastu pidada, edastas AFP kohaliku Tongji ülikooli teadet.

USA Nevada ülikoolis asuv praegune suurim maavärina simulaator on hiinlaste plaanitud simulaatorist kaks korda väiksema võimsusega, teatas ametlik Xinhua uudisteagentuur. Tongji keskuse ehitamiseks kulub kaks aastat.

Hiina edelaosas Sichuani provintsis mullu mais vallandunud ülitugevas 8-pallises maavärinas hukkus või jäi kadunuks peaaegu 87 000 inimest, neist paljud leidsid lõppu kokkuvarisenud hoonete rusudes. Teiste seas said surma ka tuhanded kooliõpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles