Uute autode müük oli Euroopas mais 20 aasta madalaim

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg.
Autoturg. Foto: carsontheweb.com

Euroopas mais müüdud uute autode absoluutarv 1,042742 miljonit oli väikseim registreeritud maikuu müük alates 1993. aastast, vahendab Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit.

Langus võrreldes möödunud aasta maikuuga oli koguni 5,9 protsenti.

Hoolimata aprillis toimunud kergest elavnemisest Euroopa autoturgudel, tõi maikuu kaasa taas languse, nagu seda näitab Euroopa Autotootjate Assotsiatsiooni (ACEA) värskelt avaldatud raport.

Euroopa peamistel turgudel tegid suurimad langused läbi Prantsusmaa ja Saksamaa, vastavalt -10,4 protsenti ja -9,9 protsenti. Suurriikidest ainsana näitab jätkuvalt positiivseid numbreid Suurbritannia, kus mais registreeriti 11 protsenti rohkem uusi autosid kui mullu.

Aasta esimese viie kuu uute autode müük langes Euroopas möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 6,8 protsenti. Ka selles statistikas püsib enamikes suurtes riikides langustrend. Kui mais näitasid tõusvaid numbreid mitmed väikeriigid eesotsas Eestiga, siis viie kuu võrdluses näitab autoturg kasvutrendi lisaks Suurbritanniale ja Eestile vaid Belgias, Taanis ja Norras.

Autotootjate seast on Volkswagen Grupp jätkuvalt võimas turuliider, aga nendegi müük tegi kuude võrdluses läbi languse, nagu ka teiste suuremate korporatsioonide Fiati, PSA, Renault, GM, Toyota, BMW ja Daimler automüügid. Vaid mõned Euroopa turul marginaalsemad tootjad jäid maikuus plusspoolele.

«Euroopa autoturg on paraku oodatult madal ning 2013. aastal olulist positiivset muutust ette näha on raske,» kommenteeris värsket statistikat Moller Auto Tallinn juhatuse liige Keijo Kaasik.

«Seevastu näitavad teised maailma turud stabiilsemat seisu. See omakorda seab paremasse olukorda tootjad, kelle äriline edu ja tootmismahtude planeerimine ei ole tugevas sõltuvuses Euroopast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles