Arvutimängusõltlasi vaevab unepuudus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis
USA uurijad leidsid, et innukad arvutimängude fännid magavad keskmisest vähem ja on päeval unisemad.

Ometi ei saa paljud neist aru, et väsimust põhjustab just öine mängimine, kirjutab Healthday.

Arkansase ülikooli uurijad vaatlesid 137 kolledžiõpilast, kellest 12,6 protsenti tunnistas, et on mängimisest sõltuvuses ja pühendab sellele üle seitsme tunni nädalas. Need noored said öösiti teistest keskmiselt kaks tundi vähem magada.

«Meie statistika näitas, et need, kes sõltuvust tunnistasid, said Epworthi unisuse skaalal (päevase väsimuse mõõtmisel kasutatav küsimustik – toim.) kõrgemaid tulemusi,» sõnas uurimisrühma juhtinud Amanda Woolems.

«Meid üllatas aga see, et neist, kes mängusõltuvust tunnistasid, sai vaid kolmandik aru, et see häirib nende und,» ütles Woolems.

Uneasjatundja doktor Alexandre Rocha Abreu Miami Milleri meditsiinikoolist ütles uuringut kommenteerides, et tulemused ei näidanud midagi üllatavat. Mängusõltlaste unepuuduse põhjusena tõi ta välja seda, et sageli magavad nad ruumides, kus on ka öösel palju valgusallikaid, nagu arvuti- ja teleekraan.

«Arvutiekraan meenutab päikesevalgust, seega võib uinumine edasi lükkuda,» selgitas Abreu.

Uneasjatundja lisas, et tänu erinevatele ajatsoonidele on mängusõltlastel võimalik ka öösiti endale kaaslasi leida. «Võite mängida ööpäev läbi ja seitse päeva nädalas eri riikidest pärit inimestega. Need inimesed kalduvad vähem magama,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles