Prantsuse kohus blokeeris netipiraatluse seaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja Pariisis näitab, mida ta parasjagu netist alla tõmbab.
Arvutikasutaja Pariisis näitab, mida ta parasjagu netist alla tõmbab. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse kõrgeim kohtuorgan otsustas täna, et mais parlamendis heakskiidu saanud internetipiraatluse vastu võitlev seadus on põhiseadusega vastuolus, kuna riigil ei ole õigust ilma kohtult luba saamata kodanikelt internetiühendust ära võtta.


Seaduse kohaselt karistatakse kolm korda ebaseaduslikult failide allalaadimiselt tabatuid inimesi nendelt internetiühenduse äravõtmisega.

Täna otsustas Põhiseadusnõukogu, et vaba juurdepääs avalikele kommunikatsiooniteenustele internetis on inimõigus ning et ainult kohtunikul on voli otsustada, kas mõnel isikul ei tohiks olla õigust internetti pääseda, vahendas AFP.

Nõukogu viitas oma otsuses Prantsuse põhiseaduse preambulile, mis sätestab, et kommunikatsiooni- ja väljendusvabadus on põhilised inimõigused.

Seadus, mida on kirjeldatud kui üht aegade karmimat piraatlusvastast initsiatiivi, karistab illegaalselt muusikat ja filme alla laadinuid sellega, et võtab neilt kuni üheks aastaks õiguse omada internetiühendust.

Seaduse kohaselt loodaks Prantsusmaale riiklik agentuur, mis jälgib ja karistab neid, kes laadivad alla filme ja laule ilma selle eest maksmata. Agentuur tegutseb nn kolme hoiatuse süsteemi alusel: esimese rikkumise järel saadetakse netipiraadile e-kirja teel hoiatus, teise rikkumise järel ametlik kiri ning kolmanda eksimuse korral võtab riik rikkujalt kuni aastaks ära tema internetiühenduse.

Eelnõu leidis toetust nii Prantsuse kui välismaa muusika- ja filmitööstuses, ent kohalikud tarbijaühendused ning sotsialistid on hoiatanud, et süsteemi rakendumise puhul on oht, et karistada saavad süütud inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles