Liiklusummikute lahendamisel aitab matemaatika

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sageli pole ummikutel mingit nähtavat põhjust, ei takistavaid autosid ega teetöödeks suletud ridu. Selliseid olukordi nimetab teadlane Aslan Kasimov fantoomummikuteks ja peab nende lahendamise võtmeks matemaatikat.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudis töötava Kasimovi selgituse järgi võib tiheda liikluse korral ummikule tõuke anda näiliselt tähtsusetu sündmus, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Selleks võib olla kellegi äkiline pidurdus või ootamatu reavahetus, millele järgneb ahelreaktsioon ning ummik levib tekkekohalt lainena eemale.

Kasimov on varem uurinud plahvatuste lööklaineid ja tema sõnul levivad liiklusummikud väga sarnaselt lööklainele. Lööklaine ja ummiku vaheline sarnasus andis Kasimovile võimaluse rakendada ummiku uurimisel võrrandeid, mis loodi juba 1950. aastail. Nende võrrandite olulisemad muutujad on autode kiirus ja liiklustihedus.

Võrrandite kasutamine on teadlase arvates võtmeks kavandamaks teid, kus ummikute tõenäosus oleks oluliselt väiksem. Lisaks saab nende abil määrata kõige optimaalsema sõidukiiruse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles