CERT: lappige oma arvutid ära!

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli / Postimees.
CERT Eesti soovitab arvutikasutajatel enne puhkusele minekut paigata vastavaldatud lappidega Windowsi opsüsteem ja erinevad rakendused. Nii saab arvutipahalaste levitajate elu natukenegi keerulisemaks teha.

Microsoft avaldas paar päeva tagasi oma toodetele rekordilise koguse paiku. Kodukasutajate on neist väga olulised neli, süsteemihaldurite tööpõld on oluliselt mitmekesisem. Microsoftiga samal ajal avaldasid oma toodetele parandused ka Adobe ja Apple.

CERT Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randeli sõnul on seoses Apple kasvava populaarsusega sagenenud teated Maci-kasutajatele suunatud pahavarast. Mida rohkem Apple`i tooted levivad, seda magusamaks muutuvad pahalastele ka Maci-kasutajad. Kasutad sa Maci, Linuxit või Windowsi – info kalastajatele pole see oluline.

Viimase aja levinumad rünnakud seisnevad just info kalastamises ja eestlasi puudutab enim maksetega tegeleva portaali Paypal kasutajate andmete väljapetmine. CERT Eesti andmetel on nii mõnigi võltslehekülgede õnge läinud eestlane oma kasutajakonto andmed kurikaeltele usaldanud.

Suvega kaasneb ka WiFi ohter tarbimine, mis toob kaasa oma ohud. Näiteks on turvameetmeid rakendamata üles seatud WiFi-võrgus igaühe MSNi vestlus ja seeläbi ka isiklikud andmed kerge vaevaga pealtkuulatavad.

Ohtude vältimiseks soovitab CERT Eesti

  • nõuda WiFi-seadet paigaldama tulnud tehnikult, et ta teeks seda turvaliselt. Ise seadistades järgida lihtsad turvajuhised koduse WiFi tarvis, mis on kirjas veebiaadressil http://kaardistajad.wifi.ee/turva.php;
  • internetis ringi surfates ja rahaga seotud tehinguid tehes olla tähelepanelik. Libaleheküljed tunneb kergelt ära aadresside järgi. Näiteks aadress www.paypal.com on turvaline, kuid www.greatweb.com/monday/paypal viitab juba kahtlasele tegevusele. Lisaks peaks rahaga seotud andmeid küsiv veebileht kasutama HTTPS turvaprotokolli ja aadress seega algama https://.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles