Paarikümne laulu illegaalne jagamine tõi kahemiljonilise trahvi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides.
Rootsi seadused on failivahetussüsteemide vastu palju leebemad kui teistes Euroopa riikides. Foto: SCANPIX
USAs mõisteti süüdi nelja lapse ema, kes jagas interneti teel illegaalselt 24 muusikafaili.

Naisele määrati 1,9 miljoni dollari ehk 21,2 miljoni krooni suurune trahv, vahendab BBC.

32-aastane Jammie Thomas-Rasset jäi Minnesota kohtus süüdi autoriõiguste rikkumises ja peab tekitatud kahju plaadifirmadele kinni maksma.

Jagatud muusika hulka kuulusid Sheryl Crow ja Green Day laulud. Thomas-Rasset, kes on illegaalse muusikajagamise pärast ühel korral varemgi kohtupingis istunud, kuid toona süütuks tunnistatud, nimetas endale määratud trahvisummat naeruväärselt suureks.

USA plaadifirmasid koondava ühenduse RIAA esindaja kinnitas, et organisatsioon oleks nõus ka kohtuvälise kokkuleppe põhjal makstava tunduvalt väiksema kahjutasuga.

Siiani on enamik illegaalses failide jagamises süüdi mõistetud ameeriklasi pääsenud umbes 30 000 krooni suuruse trahviga ning kohtusse pole ükski 30 000 juhtumist veel jõudnud. Pole teada, kas Thomas-Rasset otsuse ka edasi kaevata kavatseb.

Ehkki kohtuasi keerles vaid 24 laulu illegaalse jagamise ümber, süüdistati naist algselt palju laiaulatuslikumaks piraatluses. Plaadifirmade väitel laadis ta Kazaa failijagamiskeskkonda 1700 muusikafaili, kuid kaitsja väitel ei saa tõestada, et seda tegi just Thomas-Rasset, sest sama arvutit kasutasid ka naise lapsed ja eksabikaasa.

«Nad ei saa seda mingil juhul mitte kunagi kätte,» ütles naine hiigeltrahvist rääkides. «Ma olen ema ja mul on piiratud vahendid, seega ei muretse ma praegu selle pärast.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles