Liiklusteooria eksameid sooritatakse varasemast paremini

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

B-kategooria sõidu- ja teooriaeksami läbisaamise protsent on olnud mitmed aastad stabiilselt languses kuid käesoleva poolaasta kokkuvõttest selgub, et teooriaeksameid on hakatud sooritama varasemast ligi nelja protsendi võrra paremini.

2009. aasta esimese kuue kuu kokkuvõttes sooritati B-kategooria liiklusteooria eksam 71,4 protsendil juhtudest. Möödunud aastal oli see protsent 67,3. Alla 18-aastased noored sooritasid sõiduauto teooriaeksami koguni 91,5 protsendil juhtudest.

Kõige nõrgemat ettevalmistust näitasid teooriaeksamitel mopeedijuhid – läbisaamise protsent üksnes 47,6, kuid võrreldes möödunud aasta 38,3ga on see tublisti paranenud. Sõidueksam sooritati mopeedidega 79,3 protsendil juhtudest.

Kõige paremaid teoreetilisi teadmisi näitasid bussijuhid – läbisaamise protsent 96,6 protsenti. Teisena olid parimad veoautojuhid 88,8 protsendiga. Väga häid teadmisi näitasid ka mootorratturid, kes sooritasid teooriaeksami üle 85 protsendil juhtudest.

Suurimaks mureks on endiselt B-kategooria sõidueksami tulemused, jäädes viimase kuue kuu jooksul 52,6 protsendi kanti. Läbi aastate on sõidueksami tulemused igal aastal protsendi või paari võrra langenud ning tendents ei paista muutuvat. Mullu oli poolaasta lõpuks läbisaamise protsent 55,8.

Alla 18-aastased noored olid sõidueksami sooritamisel teistest paremad – läbisaamine 76,3 protsenti. Esmase juhiloa taotlemisel on hea läbisaamise protsent ka nendel isikutel, kellel on eelnevalt olnud piiratud õigusega juhiluba.

Kokku ilmus eksamineeritavaid 2009. poolaasta jooksul teooriaeksamile 20356 ning sõidule 25675 korral. Möödunud aasta kuue kuu jooksul olid need arvud vastavalt 25896 ja 27502. B-kategooria eksameid viidi tänavu läbi: 15564 teooria- ja 20908 sõidueksamit.

Alates maikuust ei pea enam mopeedijuhi sõidueksamile oma mopeedi kaasa tooma. Liiklusregistri büroodel on alates 20. maist kasutada kuus SYM Jet SportX SR mopeedi, millega võetakse eksameid vastu Tallinnas, Tartus, Sauel, Pärnus, Raplas ja Võrus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles