Audiofiili-kraadis läbipaistvad ruuporkõlarid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FH001 ja FH002
FH001 ja FH002 Foto: Ferguson Hill

Kõlareid peaks olema kuula, mitte näha, otsustasid briti firma Ferguson Hill insenerid ja töötasid välja täiesti läbipaistvad kõlarid FH001, mille hind väärib audiofiili rahakotti: umbes 180 000 krooni. Pole häda, praegu on tootjal 30% hinnasula.


Läbipaistavast akrüülist kõlarid on ovaalse kujuga, kuna täiuslikult ümmargusi ruuporeid on isegi väga rikastel audiofiilidel keeruline oma kuulamistubadesse paigutada. FH001 mõõtmed on 165x92x72cm, üks kõlar kaalub koos alumiiniumist jalaga 72kg.

Vaid ühe elemendiga varustatud kõlar suudab esitada sagedusi vahemikus 150HZ kuni 20KHz. Ühe valjuhääldi kasutamine võimaldab vältida elektroonilisi filtreid, mille lõikesagedused võiksid sageduskarakteristikusse muhke-lohke tekitada. Firma kasutab modifitseeritud Lowther DX3 elemente.

8-oomiste FH001 tundlikkus on 100db, mis võimaldab nende toitmiseks kasutada suhteliselt madala võimsusega võimendit. Normaalne muusika nautimiseks sobiv helirõhk saavutatakse vaid 3-50 vatise võimsuse korral, mis muudab nad ruuporkõlarid eriti sobivaks madala võimusega lampvõimendite kasutamisel.

Bassiotsa toetuseks pakub Ferguson Hill kerakujulisi subwoofereid mudelinimega FH002. 150-liitrisel 60cm läbimõõduga madalsageduskõlaril on 300mm 4-oomiline element.

Vaata lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles