CERT hoiatab krediitkaardipettuste eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna internetis oste sooritavate ja seega krediitkaarti kasutavate inimeste hulk kasvab pidevalt, saavad üha suuremat hoogu juurde ka krediitkaardipettused, hoiatab CERT ning toob välja mõned soovitused, kuidas riskantseid olukordi teadlikult vältida.


Anna oma kaardiandmeid ainult kohtadesse, mille turvalisuses oled veendunud. Krüpteerimata e-posti või veebivormi puhul ei tea kunagi, kes seda «tee peal» lugeda võib ning kelleni see lõpuks jõuab. Samuti ei palu pangad mitte kunagi Sul oma andmeid e-kirja teel või kahtlaste veebilehtede kaudu uuendada.

Veebipoodide ja hotellide puhul saad alati enne kaardiandmete andmist veenduda, kui usaldusväärne on tehingu teine osapool - otsimootorisse veebipoe või hotelli nime toksimine võtab üksnes mõned sekundid ning võib päästa suuremat sorti peavalust ning rahakaost.

Üks põhjus, miks krediitkaardi andmed kaovad, on hooletu suhtumine arvutis pesitsevasse pahavarasse. Mõned arvutikasutajad ei ole üldse teadlikud pahavaraga seotud ohtudest. Mõned inimesed on arvamusel, et keda nende andmed ikka huvitavad. Antiviirusest ja uuendustest keeldujad on tavaliselt kindlad, et kui «täiskasvanute» veebilehtedel ei käida, siis pahasid viiruseid ei saa endale ega arvutile tulla.

On kindel, et kord arvutisse pugenud pahalane varastab vaikselt ja valimatult sisestatud andmeid ning edastab need oma tegelikule peremehele. Kogutud andmed müüakse edasi või kasutatakse neid näiteks netipoest kallite kaupade ostmisel.

Rahvusvahelisel areenil annab kõneainet 4. juulil alanud küberrünne Lõuna-Korea ja USA vastu. Rünnati peamiselt valitsusasutuste lehti ja mõndasid hästituntud veebilehti (näiteks yahoo.com). Huvitav on antud ründel kasutatud tarkvara, mis pärast nädalast tegutsemist tegi endale «harakiri», lõhkudes ühtlasi ka operatsioonisüsteemi kasutaja arvutis, milles ta pesitses. Levis see pahalane teada-tuntud Windowsi turvaauke kasutades.

Siit jõuame pea igakordse teemani - hoidke kasutatav operatsioonisüsteem uuendatuna! Selle nädala teisipäev oli taas see päev, mil Microsoft avaldas uuenduste paki, mis muuhulgas parandab ühe praegu aktiivselt pahalaste kasutuses oleva turvavea. Nii et kiirustagem, seltsimehed Windowsi kasutajad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles