Uus juhend aitab ennetada vaidlusi sõiduki kulumisastme üle

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Tänasest hakkab kehtima Eesti Liisingühingute Liidu (ELL) ning Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) koostatud sõidukite loomuliku ja ebaloomuliku kulumise määramise juhend.


Sõiduki kulumise hindamine on vajalik leidmaks vastust küsimusele, kas kasutusrendi liisinguperioodi lõppedes tagastatavat sõidukit on kasutatud vastavalt lepingus fikseeritud tingimustele, heaperemehelikult ja kooskõlas selle kasutamise sihtotstarbega, teatasid liidud.

Juhendi koostamise vajaduse tingis muu hulgas muutunud majandusolukord, kus kasutusrendi korras liisitud kasutatud sõidukeid soovitakse lepinguperioodi lõppedes tagastada kordades rohkem kui varasematel aastatel. Seoses sellega on kasvanud osapoolte vaheliste vaidluste hulk sõidukite normaalse kulumise fikseerimisel.

Eelnimetatud juhend on koostatud eesmärgiga, et klientide, automüüjate ja liisingettevõtete vahel tekiks ühene arusaam põhimõtetest, kuidas ja mis alustel määratakse kindlaks tagastatava sõiduki loomulik ja ebaloomulik kulum.

Juhendiga saab tutvuda ELLi kodulehel. Lisaks on juhend üleval kõikide ELLi liikmete kodulehtedel. Soovi korral saab seda küsida liisingettevõtete esindustest paberkandjal. Samuti on juhend kättesaadav AMTELi  kodulehel ja liikmesfirmade esindustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles