Milline viirustõrje kaitseb vanakest?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana opsüsteemiga arvutit uue viirustõrjega tõhusalt kaitsta ei saa.
Vana opsüsteemiga arvutit uue viirustõrjega tõhusalt kaitsta ei saa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Infoturvalisuse portaal

Arvutikaitse.ee

jagab näpunäiteid päevinäinud opsüsteemiga nagu Windows 98 varustatud arvutite kaitsmiseks.

On inimesi, kes kasutavad vanemaid opsüsteeme mõne ainult seal töötava programmi pärast. Ja tõepoolest, vanade programmide seast võib leida üsna mitmeid häid rakendusi, mille süsteeminõuded lubavad töötada paraku vaid selle opsüsteemiga, millele nad kirjutatud on.

Vana Windowsiga varustatud arvuti kaitsmine uue viirustõrjega on aga kui vildakale kuurile turvaukse passitamine. Augud opsüsteemis ja tema rakendustes nullivad kogu viirustõrje efekti. Seetõttu tasub proovida vajalikud programmid Windowsi uuemate versioonidega ühildada.

Kui süsteem on uuendatud viimase teenusepaketiga ja ka kõik tootja värskendused alla tiritud, siis üldjuhul ei tohiks vanade programmide jooksutamisel probleeme tekkida. Kui aga programm siiski ei käivitu või töötab pärast paigaldamist halvasti, tasub proovida programmide ühilduvusrežiimi (Program Compatibility Mode).

Kui see lahendustee ei sobi, ei jää muud üle, kui kasutada edasi vana opsüsteemi ja neid turvaprogramme, mis sellega ühilduvad.

Tarkvara valikul peaks alati jälgima tootjapoolseid süsteeminõudeid arvutile.  Kui üks ja sama paigaldusfail sobib mitmele Windowsi operatsioonisüsteemile, siis on need loetletud  System requirementsSupported OS või Platforms real, näiteks Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista.

Üsna sageli pakutakse vanematele versioonidele eraldi faili ja tavaliselt on see tähistatud Windows Me/98/95 või neid ühendava nimetusega Windows 9x.

Windows 98-le sobilikud viirustõrjed on näiteks a-squared Anti-Malware (tasuline, prooviperiood 30 päeva),  Proland Protector Plus 2009 (prooviversioon tasuta), Dr.Web Antivirus (piiranguteta demo 30 päeva), Avast! Antivirus (kodukasutajale tasuta) ja Clamwin Antivirus (kõigile tasuta).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles