Agressiivne sõidustiil toob vaid napi ajavõidu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto.
Auto. Foto: Caro / Scanpix

Agressiivse sõidustiiliga juhid läbivad 44 kilomeetri pikkuse tee ainult minuti võrra kiiremini, kui sama distantsi sujuvalt sõitvad juhid, selgub Monashi Ülikooli uuringust.

Sagedased sõidurea vahetused, möödasõidud mitmest autost korraga või järskudes kurvides, tugevad pidurdused ja äkilised kiirendused valgusfoori juurest on tüüpilisemad näited sellest, kuidas käituvad agressiivse sõidustiiliga juhid.

Nende võtete abil loodavad kannatamatud juhid ilmselt kiiremini sihtpunkti jõuda, kuid tegelikult põhjustab selline käitumisviis rohkem halba kui head.

Miinusteks on enda ja kaasliiklejate ohustamine ning äkilise kiirendamisega kaasnev suurem kütusekulu ja heitgaaside hulk.

Vaekausile pannes jääb minutilise võidu tagav agressiivne sõidustiil kindlalt alla ohutumale ja säästlikumale sujuvale sõidustiilile. Viimase tähistamiseks on ingliskeelses maailmas liikvele läinud termin eco driving. Lisaks on hakatud korraldama säästliku sõidu kursusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles