F-Secure: ärge kasutage suhtluskeskkonnas e-posti paroole

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuritegelike rünnakute vähendamiseks ülipopulaarsetes suhtluskeskkondades nagu Facebook, Twitter ja Orkut on soovitav kasutada erinevaid ja keerukamaid paroole.

Infovargused, petukirjad ja võltspakkumised on isiklikel kontaktidel ja usalduse põhinevates keskkondades muutunud sagedaseks, kirjutab F-Secure tugikeskus.

Kui kasutaja saab sõnumi n-ö sõbralt, erineb see oma olemuselt anonüümsetest rämpskirjadest, mistõttu on 250 miljoni kasutajaga Facebook saanud kurjategijatele väga atraktiivseks sihtmärgiks.

F-Secure infoturbekonsultandi Sean Sullivani sõnul on lihtsad ja üksluised paroolid põhiliseks viisiks, kuidas kurjategijad sotsiaalsetesse võrgustikke pääsevad.

«Nende eesmärgiks on koguda kontakte, telefoninumbreid, e-posti aadresse ning muud, mida on võimalik hiljem müüja ning rünnakutes kasutada,» ütles ta.

«Rünnakut võimendab see, kui samu paroole kasutatakse mitmetes eri kohtades. Sageli kustutavad kurjategijad kasutajate paroolid ning koguvad krediitkaartide andmeid ning muud pangaga seonduvat.»

«Kasutaja isiklik info nagu näiteks keskmine nimi, kodune aadress, lemmiklooma nimi, ema neiupõlve nimi jms, mille abil paroole tuvastada, on tihti kättesaadav ka tema sotsiaalse võrgustiku lehelt,» selgitas Sullivan.

Kuna sotsiaalse võrgustiku kasutajanimi koosneb tihti kasutajate e-posti aadressist, on soovitav kasutada erinevaid paroole sisenemiseks erinevatesse keskkondadesse ning e-postkasti.

Samuti on hea omada erinevaid postkaste isiklikuks suhtluseks ning tööasjadeks.

Nõuanded:

1. Kasuta alati erinevaid paroole sisenemiseks e-postkasti ning teistesse keskkondadesse.
2. Kui tekib kahtlus, et oled saanud petukirja, anna sellest ka teistele teada.
3. Vali sotsiaalsetes võrgustikes oma sõpru - ära lisa oma sõbraks võhivõõrast.
4. Kui sinu konto on Facebookis, loe F-Secure Facebooki kontolt viimased uudiseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles