Kaastunnet otsiv vanur nuiab kirjasõpradelt isiklikke andmeid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment suhtlusportaalis Tagged ringlevast kirjast, millele on alla kirjutanud 79-aastane vanaproua Helen.
Fragment suhtlusportaalis Tagged ringlevast kirjast, millele on alla kirjutanud 79-aastane vanaproua Helen. Foto: Postimees.ee

Maailma suuremate suhtlusvõrgustike sekka kuuluvas portaalis Tagged otsib sõpru 79-aastane Helen Woiski. Proua enesetutvustus tekitab kaastunnet ja meelitab vastama, kuid sooja kirjavahetust ei tasu siiski loota.

Seda sai omal nahal tunda hiljuti suhtluskeskkonnaga liitunud Tiina. Tema esimesele vanaprouale saadetud kirjale saabunud vastuses oli juttu hoopis rahast ja päriti isiklikke andmeid.

«Vastasin talle, sest mul hakkas kahju ja olin positiivselt üllatunud, et nii vana inimene oskab internetis suhelda,» rääkis Tiina.

Teine kiri oli tema sõnul kahtlane juba seepärast, et saabus kohe pärast vastuse saatmist. «See oli ilmselt automaatne.»

Kirjas kurdab vanaproua, et tal on elada jäänud veel mõned nädalad ja kahetseb, et pole oma elus sugugi lahke olnud. Seetõttu on tal tarvis abi, et oma varandus (15 miljonit dollarit) heategevuseks anda. Vaevatasuks saab kirjasõber soliidsed 35 protsenti summast. Lõpuks nõuab Helen oma kirjasõbralt täisnime, aadressi ja mobiilinumbrit.

Tiina sellele kirjale ei vastanud ja mingit kahju ei kannatanud, kuid nördinud oli ta siiski. Internetis tegutsevad sulid ei kohku tagasi millegi ees ja kasutavad ära inimesi, kel on südant hoolida ja kaasa tunda.

Kui sulide jultumus on üllatav, siis see, et nad kasutavad ohvrite otsimiseks suhtlusportaali Tagged, imakspandav pole. Wikipedia andmetel on hulk Taggedi kasutajaid kaevanud lugematute rämpskirjade üle ning seda loetakse inimeste isiklike andmete jahil olevate kurikaelte üheks meeliskohaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles