Videoplanet hakkab pakkuma Blu-Ray formaati

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videoplanet'i klientideni jõuavad Blu-Ray filmid 17. septembril.
Videoplanet'i klientideni jõuavad Blu-Ray filmid 17. septembril. Foto: Peeter Langovits.

Seni VHS- ja DVD-formaadis filme pakkunud Videoplanet toob 17. septembril oma klientideni ka ülikvaliteetse Blu-Ray-formaadiga filmid.


Kõikidesse filmilaenutustesse Blu-Ray siiski ei jõua ning ettevõtte teatel on see saadaval esmalt nendes laenutustes, kus klientide huvi uue formaadi vastu suurim on.

Nii hakatakse uue formaadiga filme pakkuma kõigepealt Sõpruse, Haabersti, Kesklinna, Tartu Poe ja Viimsi Videoplanet'ites.

Filmilaenutusketi teatel lähevad tootevalikusse kõik eestikeelsete subtiitritega Blu-Ray'd, filmide hind saab olema videolaenutuse püsikliendile 60 ja tavakliendile 75 krooni (lisaks tagatis 300 krooni). Esialgu tuleb eestikeelsete subtiitritega Blu-Ray formaadis filme laenutusse ligi 30, millele on lähinädalatel ka lisa oodata.

Blu-Ray formaat on võrreldes DVD'ga oluline samm edasi. Kui tavaline DVD plaadi maht on 4,7GB, siis Blu-Ray plaat mahutab 25GB ja kahekihilisena 50GB andmeid. Suurem maht on saavutatud andmete kirjutamisel ja lugemisel kasutatava sinise laseriga. Sellest tuleneb ka tehnoloogia nimetus - Blue Ray (inglise keeles sinine kiir).

Sinisel laseril on (võrrelduna CD ja DVD'ga, millel puhul kasutatakse punast laserit) lühem lainepikkus. See teeb võimalikuks laserkiire täpsema trajektoori, mis omakorda lubab andmeid plaadile salvestada tihedamalt. See annab Blu-Ray formaadis filmidele kristallselge pildi ja võimsa heli.

Tavaline DVD-mängija Blu-Ray formaadis plaate ei mängi. Selleks tuleb soetada spetsiaalne Blu-Ray mängija, mille hinnad algavad umbes 2500 kroonist. Küll aga mängivad Blu-Ray mängijad DVD plaate. Lisaks mängib Blu-Ray plaate ka PlayStation 3, samuti mängib see ka DVD plaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles