Kaks matsu 20 minutiga pani rehvivahetusele aegsasti mõtlema

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetuse kõleda külmaga soovitab päästeamet koju jääda.
Nädalavahetuse kõleda külmaga soovitab päästeamet koju jääda. Foto: Reuters / Scanpix

Tallinlane Gerth Kivima rääkis Tarbija24.ee'le õpetliku loo möödunud aasta novembri keskel aset leidnud juhtumist, mis pani teda mõtlema, et tänavu oleks kasulik oma autole juba varakult naastrehvid alla panna.


Just sel päeval, kui öösel oli ühe ööga ootamatult lumi maha sadanud, ootas Kivimat ees sõit Mustamäelt Jürisse. Autol olid all suverehvid.

«Mustamäel läks mul auto kitsal parklast väljasõidu teel kurvis külglibisemisesse ja ma sõitsin tagarattaga vastu äärekivi velje kõveraks,» rääkis Kivima. Kuna tal oli kiire ja suuri vigastusi ei tundunud autol olevat, sõitis ta edasi, mööda Viljandi maanteed Jürisse.

«See oli täis tuisanud, lisaks olid teel pikiroopad sees,» kirjeldas Kivima Viljandi maantee seisukorda. Nii tuli tal eriti ettevaatlikult sõita, kuna autoga ei olnud kõik korras. Kiirus võis tema sõnutsi olla 40-50 ning teel oli palju kolonnis sõitvaid autosid.

«Äkki olin ma tee pealt kadunud, autol läks külg ette. Mul läks õnneks, et tee servas oli pehme lumi ja selle all lai kruusariba, seal jäi mul masin lõpuks pidama,» rääkis noormees. Tema auto libises täpselt kahe tee servas olnud helkurposti vahele ning jäi õnneks terveks.

«Seega mul oli kaks matsu 20-minutilise vahega,» tõdes ta. Et seda enam ei juhtuks, otsustas Kivima sel aastal rehvid varem ära vahetada.

«Eks tavaliselt ikka vahetad alles siis, kui kohustuslik aeg kätte jõuab,» rääkis noormees. Sel aastal plaanib ta rehvivahetust tõenäoliselt novembri algusesse.

Alates homsest, 1. oktoobrist võib Eestis juba naastrehvidega sõita. Talverehvide kasutamine sõidukitel on kohustuslik 1. detsembrist kuni 1. märtsini. Naastudeta talverehvid ehk lamellrehvid on Eestis lubatud kogu aasta. Naastrehvidega sõitmisel peavad need olema kõigil ratastel. Rehvi purunemisel võib varurattal kasutada harilikku rehvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles