Eurosaadikud mures uue gripi vaktsiini ohutuse pärast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Pandeemia teise laine kartuses andis Euroopa Komisjon müügiloa kahele vastvalminud uue gripi vaktsiinile, kuid europarlamendi saadikud tunnevad vaktsiinide ohutuse pärast muret.


Mõned eksperdid kardavad, et seoses talve ja gripihooajaga võib tulla uus, palju enamate ohvritega gripilaine, kui vaktsineerimine uue tüvega gripi vastu ei alga kohe. «Halvima stsenaariumi korral võib talve jooksul nakatuda 30 protsenti ELi rahvastikust,» ütles ELi tervisevolinik Androulla Vassiliou eile keskkonnakomisjoni liikmetega kohtudes.

Seetõttu andis Euroopa Komisjon teisipäeval, 29. aprillil kahele uuele H1N1 vaktsiinile müügiloa.

Europarlamendi keskkonnakomisjoni eilsel koosolekul väljendas enamik saadikutest aga muret vaktsiinide ohutuse pärast, arvestades müügiloa andmise kiirust. «Kas see on laste ja teiste riskirühmade jaoks ohutu?» küsis Saksa konservatiivist europarlamendi liige Peter Liese. «Meil on vaja teavet.»

Saksa sotsiaaldemokraadist saadik Dagmar Roth-Behrendt märkis, et enamikus liikmesriikides inimesed arvavad, et nad ei peaks end vaktsineerima, sest kõrvalnähud on kontrollimatud ning võivad põhjustada rohkem probleeme. «Mis ootab inimesi ees?»

Saadikute küsimustele vastanud Euroopa Ravimiameti juht Thomas Lönngren ütles, et kõrvalnähtude esinemine ei kaalu üles inimesi, kes on vahepeal nakatunud. Ta viitas müügilubade andmise kiirusele, arvestades, et vaktsiini kliinilised testid pole lõppenud.

«On selge, et meil pole kliinilisi andmeid, sest tüvi alles avastati. Seda vaktsiini ei tuleks vaadata kui täiesti uut - see on enam-vähem sama, mis tavaline gripivaktsiin, lihtsalt uue tüvega.»

Prantsuse parlamendiliige Françoise Grossetête arvaski, et iga-aastane gripp ei ole nii ohtlik ning selle tagajärjel ei sure väga palju inimesi. «Kui N1H1 on sellele sarnane, siis miks nii palju poleemikat tekitada?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles