Keha võib reeta kurjategija kavatsused?

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Turvameetmed võivad tulevikus näiteks lennujaamades oluliselt muutuda - selle asemel, et turvatöötajad keskenduksid võimalike lõhkeainete või relvade otsimisele, võivad spetsiaalsed sensorid ja kaamerad mõõtma hakata lennureisijate loomulikke kehasignaale.


Nimelt on USAs käivitunud projekt, mille raames mõõdavad spetsiaalsed kaamerad ja sensorid inimese erinevaid kehasignaale: pulsi- ja hingamissagedust, silmade liikumist, kehatemperatuuri ning rahutust, kirjutas CNN.



Projekti eestvedajate hinnangul on nimetatud füsioloogiliste märkide üheaegsel mõõtmisel võimalik kindlaks teha, kas isikul on meeles mõlkumas mitte just kõige paremad kavatsused.



Tundlikud sensorid aitavad näiteks mõõta inimese näotemperatuuri ning jälgida seda, kuidas muutub kehatemperatuur olukorras, kus inimene on sunnitud vastama erinevatele küsimustele. Ehk avastada seeläbi stressist tulenevaid märke.



Uus tehnoloogia võimaldab jälgida ka inimese silmi, mõõta pupillide suurust ning silmapilgutuste arvu. Lisaks jälgivad seadmed ka südamelöökide ning hingamise sagedust.



Sellist kontrollsüsteemi saaks lisaks lennujaamadele kasutada ka kõigis teistes kõrgema turvariskiga kohtades nagu staadionid, valitsusasutused, suured transpordisõlmed jne.



Seni on projekti eestvedajate hinnangul olnud uue tehnoloogia katsetamisel saadud tulemused edukad ning tehnoloogia arendamisele on kulutatud 20 miljonit dollarit.



Samas on pead tõstnud juba ka kriitikud, kelle sõnul ei ole kuskil tõestatud, et teatud kehasignaalid annaksid aimu inimese kavatsustest.



Ka on inimõiguslased juba teatanud, et sellise tehnoloogia kasutamine rikub inimeste privaatsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles