Läti toetab Eestit IT-agentuuri asupaigana

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Infotehnoloogiaerialad on noorte seas nõutud.
Infotehnoloogiaerialad on noorte seas nõutud. Foto: Toomas Huik.

Läti on valmis toetama Eestit Euroopa Liidu IT-agentuuri asukohamaana.

Siseminister Marko Pomerants kohtus eile Pärnus Läti siseminister Linda Mūrniecega, peateemana arutati kolmepoolse tagasivõtulepinguga seonduvat, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Alates 30. juunist 1996 kehtib Eesti, Leedu ja Läti valitsuste vahel sõlmitud kokkulepe ebaseaduslikult riigis viibivate isikute tagasivõtmiseks.

«Kuna kehtiv tagasivõtuleping sõlmiti ajal, mil Eesti ega Läti polnud ühinenud Euroopa Liidu ega Schengeni ruumiga, siis tõepoolest vajab antud dokument ajakohastamist ning täpsustamist,» nentis Pomerants. «Eesti ja Läti kodanike väljasaatmine on reguleeritud ELi õigusega ning neid ei saa võrdsustada kolmandate riikide kodanikega,» selgitas ta.

«Praktilise koostöö tõhustamiseks oleme valmis täiendama kehtivat kokkulepet rakendusprotokolliga, et võtta kasutusele ühtne tagasivõtu- või transiiditaotluse vorm ning määrata kindlaks pädevad asutused, piiriületuskohad ja muud vajalikud rakendussätted,» täpsustas Pomerants.

Jututeemaks oli ka ELis arutlusel olev justiits- ja sisevaldkonna infosüsteemide IT-agentuur. «Oleme väga rahul, et Läti on valmis toetama meie ettepanekut, mille kohaselt võiks agentuur asuda Eestis,» sõnas Pomerants.

Samuti arutasid ministrid Läti politseiametis lõpule viidavat projekti, millega analüüsiti Läti riikliku politsei struktuuri ja tööprotsesse, et töötada välja ettepanekud organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse tõhustamiseks. «Projekti käigus sõnastati konkreetsed ettepanekud ja vaatamata Läti finantsraskustele saab loodetavasti paika panna ka kindla ajakava nende ettepanekute realiseerimiseks,» nentis Pomerants.

Päästealase koostöö osas arutasid ministrid Eesti ja Läti vahelist raamlepingut, mis reguleerib vastastikust abi osutamist õnnetuste korral.

Eesti delegatsiooni poolt osalesid kohtumisel siseminister Marko Pomerants, politseipeadirektori asetäitja keskkriminaalpolitsei direktori ülesannetes Raigo Haabu ning siseministeeriumi avalike- ja välissuhete osakonna juhataja asetäitja välissuhete alal Krista Saarniit. Läti poolelt osalesid Läti siseminister Linda Mūrniece, politsei peadirektor Valdis Voins ning Euroopa rahvusvahelise koostöö osakonna direktor Tija Rinmane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles