Massiline nutitelefonide kasutamine võib mobiilsidel jalad alt lüüa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonide üha laialdasem kasutamine võib tekitada võrkude ülekoormuse ja sidekatkestusi.
Nutitelefonide üha laialdasem kasutamine võib tekitada võrkude ülekoormuse ja sidekatkestusi. Foto: AFP / Scanpix

Nutitelefonid koormavad mobiilsidevõrke rohkem kui algselt arvatud ja nende üha laialdasem kasutuselevõtt võib tekitada võrkude ülekoormuse, selgus tehnoloogiafirma Airvana tehtud uuringust.

Mobiilset andmeside võimaldavad ka sülearvutid ja koos nutitelefonidega on nad Airvana järgi tekitanud tõelise mobiilse andmesidebuumi, mis koormab ootamatult palju traadita võrke kogu maailmas, vahendas Reuters.

Nutitelefonidel on siinkohal suurem süü kui arvutitel, nende tekitatud koormus ületab sülearvutite oma kaheksakordselt.

«Probleemi allikaks mainitud uurimuses peetakse ilmselt seda, et mobiiliga on inimene reeglina liikumises, samal ajal kui sülearvutiga surfamiseks võetakse enamasti stabiilne istuv asend. Mobiilsuse tagamine nõuab võrgult rohkem ressursi: lühikeste sessioonide algatamine ja lõpetamine, üleminekud ühest kärjest teise,» selgitas EMT võrgujuht Margus Malv.

Sel aastal tarniti maailmas 200 miljonit nutitelefoni ja lähiaastatel on oodata märkimisväärset kasvu. 2013. aastaks võib nutitelefonide aastane partii ulatuda juba 450 miljoni seadmeni. Airvana avastust arvestades võib nii suur hulk nutitelefone mobiilsides tõsiseid probleeme tekitada.

Malv tunnistas, et nii sülearvutite kui ka nutitelefonide kasutajad võivad suurtes kogustes probleemseks osutuda. Nende probleemide lahendamine sõltub aga operaatorfirmast.

«Lahendamatuid olukordi pole, tuleb lihtsalt klientide vajadustega kaasas käia. EMT suurendab pidevalt tugijaamade mahtusid ja ei ole seni veel kohanud momenti, kus andmeside oleks takerdunud suure hulga kasutajate tekitatud koormuse taha,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles