Mobiiliga rääkija ei märka isegi klouni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiliga rääkinud tudengid ei märganud isegi samas tegutsevat klouni.
Mobiiliga rääkinud tudengid ei märganud isegi samas tegutsevat klouni. Foto: Caro / Scanpix

Mobiiltelefoniga rääkimine kõndimise ajal nõuab niipalju tähelepanu, et inimesed ei märka isegi üherattalisel jalgrattal sõitvat klouni, selgus värskest uuringust.

Uuringus osales ligi 200 tudengit, kes jalutasid ühes ülikoolilinnakus ja möödusid väljakul üherattalisega sõitvast klounist, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Katse esimeses osas mõõdeti jalutajate kiirust. Selgus, et mobiiliga rääkivad inimesed kõnnivad aeglasemalt kui mobiilita inimesed, paarikaupa jalutajad või iPodi kasutajad.

Uuringu teises pooles küsisid vaatlejad tudengitelt, kas nad märkasid midagi ebatavalist.Neilt, kes vastasid esimesele küsimusele eitavalt, pärisid vaatlejad täpsustavalt ka üherattalisel sõitva klouni kohta.

Ilmnes, et mobiiliga rääkijad märkasid klouni kaks korda väiksema tõenäosusega kui muusikat kuulavad inimesed või need, kes üldse mingeid seadmeid ei kasutanud. Kõige suurema tõenäosusega nägid klouni paarikaupa jalutajad.

Uuringu esimene autori Ira Hymani sõnul näitab tehtud katse, et probleemiks ei ole vestlus ega elektroonikaseadmete kasutamine, vaid just telefonivestlus. See on tavalisest vestlusest ja muusika kuulamisest keerulisem ülesanne ja nõuab suuremat pingutust, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles