Lapse depressiooni taga võib olla küberkiusamine

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Internetikeskkonnas toimuv kiusamine võib lastelt viia kooliskäimise lusti ja põhjustada tõsise depressiooni, rääkis Tallinna Perekeskuse psühholoog Anni Vaher.

Vaheri vastuvõtule jõuab küberkiusamise ohvreid veel üsna harva, kuid olnud juhtumid on osutunud väga tõsisteks.

Ta tõi näiteks lapse, kel olid unehäired, depressioonisümptomid ja ka psühhosomaatilised haigusnähud. Pärast 1,5 tundi kestnud keelitamist oli laps nõus probleemi tekkepõhjustest kirjutama, kuid rääkima mitte. Selgus, et koolikaaslased olid temast enne võimlemistundi riietusruumis inetuid pilte teinud ja ähvardasid need internetti üles riputada.

Teises juhtumis oli peategelaseks tüdruk, kes ei kuulunud koolis just kõige popimate sekka. Saanud uue kassi, laadis ta õhinaga endast ja lemmikloomast tehtud pildid Rate`i. Kommentaarid, mis fotodele laekusid olid nii julmad, et tüdrukul oli häbi kooli minna.

Kuna hirm hoiab lapse suu lukus, siis lähevadki need asjad nii kaugele, et õpitulemused kukuvad, kooliskäimise isu kaob ja tekib depressioon, märkis Vaher.

Sarnaste juhtumite ärahoidmiseks on psühholoogi sõnul tarvis head laste ja vanemate vahelist kontakti. Kui usaldus on olemas, siis on lastel ka julgus oma tegemistest rääkida, küsida, kurta ja sõpru, ka netisõpru tutvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles