Internetiaadressid muutuvad tänu emakeelsusele rahvusvaheliseks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Järgmise aasta keskpaigas saavad internetikasutajad võimaluse luua ja kasutada oma emakeelseid domeeninimesid. Tulevased veebiaadressid võivad sisaldada nii hiina, korea, araabia kui ka muude keelte tähti ja hieroglüüfe.


Pärast aastaid kestnud katsetamist ja vaidlusi on jõutud lõpusirgele, otsust võib pidada üheks internetiajaloo tähtsamaks arenduseks.



ICANNi (veebilehtede aadresside korraldusega tegelev mittetulundusühing – toim) president Rod Beckstrom ütles hiljuti Lõuna-Korea pealinnas Soulis peetud aastakonverentsil, et tegemist on sammuga, mis muudab interneti tõeliselt rahvusvaheliseks. Seni on internetiaadressid ehk domeenid kasutanud ainult ladina tähti ja numbreid.



Esialgu hakkab uus netiaadresside süsteem kehtima ainult neil aadressidel, mis kasutavad riigi laiendit – Korea puhul näiteks .kr ning Venemaa Föderatsiooni puhul .ru. Tulevikus laieneb uus nimede süsteem kõigile domeeninimede tüüpidele.



Võttes arvesse interneti suurt levipotentsiaali, võib arvata, et uus nimede süsteem aitab interneti levikule veelgi enam kaasa.



Eriti mugavaks teeb see interneti kasutamise lastele ja vanuritele, kes pole õppinud tundma ladina tähestikku ning kelle võimalused internetti kasutada on seni olnud piiratud.



Turvaeksperdid on avaldanud kartust, et võimalus kasutada netiaadressides araabia, vene ja hiina tähti võib muutuda ohuks, kuna teeb raskemaks võitluse küberterrorismiga. ICANNi kinnitusel on nemad selleks proovikiviks siiski valmis.



Uute domeeninimede registreerimise taotlusi hakatakse vastu võtma tänavu 16. novembril.


Esimesed veebiaadressid, kus pole ladina tähti, jõuavad avalikkuse ette tuleva aasta keskpaigaks. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles