AMTEL: kes tulevikus meie autosid remondib?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoremondiga tegelev neiu Jekaterina Kassapova.
Autoremondiga tegelev neiu Jekaterina Kassapova. Foto: Mihkel Maripuu

Autode Müügi-ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) on mures, et aina vähem noori harrastab käelisi tegevusi ja tehnika tundma õppimist ei toeta ka seadusloome.

AMTEL tõstatas oma uudiskirjas küsimuse, et riik on panustanud viimastel aastatel küll tublisti nii kutsehariduskeskuste laiendamisesse kui ka kutsehariduse propageerimisse, aga väheneb nende noorte hulk, kes enne kutsekooli õppima asumist on mingil moel sama ametit harrastusena ekoduses keskkonnas proovinud.

«Käelise tegevuse harrastamine langeb noorte seas populaarsete ettevõtmiste nimekirjas aina enam tahapoole. Võtame või tulevased autoremondilukksepad – aina vähem on noori, kes kodus näiteks isa kõrval või siis sõpradega autosid putitanud või paarist «romust» ühte sõidukõlblikku püüdnud kokku monteerida,» seisab AMTELi uudiskirjas.

Liit tõdeb, et loomulikult pole kaasaegsed, elektroonikat tulvil autod koduste vahendite ja oskustega enam sedavõrd lihtsad putitada kui igapäevakasutuses olevad, vanatehnikaks defineeritavad vanemad autod, milliseid hobikorras taastatakse ja töökorras hoitakse.

Kahjuks ei toeta taolist tegevust ja seeläbi tehnika tundmaõppimist AMTELi hinnangul ka meie seadusloome, eriti just keskkonnanõuete ja käitlemise osas.

«Tänased regulatsioonid ei võimalda huvilistel päris legaalselt vanatehnika restaureerimisega tegeleda – see protsess eeldab tihti ka n-ö doonorautode leidmist. Mittekomplektseid autosid aga ametlikult käitlemisse vastu võtta ei tohiks. Aga just taolistelt autodelt varuosade kasutamine säästab ehk keskkonda palju rohkemgi ja kujutab endast ka rahalist säästu. Vahel pole vanasõidukite varuosi enam ka saadaval,» kirjeldab liit.

Erialaorganisatsioonina loodab AMTEL, et «leitakse lahendused, mis on tulevikku suunatud, ja mitte ainult ilusate aruannete tegemiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles