Hoiatus: MSNis levib uus ussviirus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Messengeri veebilehelt.
Fragment Messengeri veebilehelt. Foto: Postimees.ee

Selle nädala alguses sai CERT vihje Eesti netiavarustes aktiivselt ringiroomavast MSNi ussviirusest. Pahavara teeb raskesti leitavaks see, et viiruse levitamiseks kasutatav veebilink torgatakse MSNi tavavestluse sekka.

«Inimesed on juba piisavalt teadlikud, et mitte klikkida linke, mis tulevad ingliskeelse sõnumiga «

Hey, look at my pictures…

» Emakeelse välksõnumivahetuse sekka pakutav link tundub klikkimiseks oluliselt ohutum,» rääkis CERT Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randel.

Linki klikkinud said suure tõenäosusega enda arvutisse pahalase, mis korjab paroole, krediitkaardiandmeid ja muud personaalset infot, mida mustal turul saaks rahaks teha. Samuti saab kurikael nakatatud arvutit kasutada hüppelauana, mille kaudu kuritegusid sooritada.

Kuna turvaprogrammid jäävad selle pahavara tuvastamisega veel jänni, siis peaks lingile klikkinud inimene pöörduma tuttava patsiga poisi või IT-professionaali poole ning paluma arvuti üle kontrollida. Oskuste ja tahtmise korral võib ta seda loomulikult teha ka ise. Juhised, mis on kõlbulikud järgimiseks nii proffidele kui ka asjaarmastajatele, leiab aadressilt: http://www.ria.ee/turvamelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles