Eesti e-lahendused Euroopa parimate seas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-riiki propageeriv välireklaam.
E-riiki propageeriv välireklaam. Foto: Peeter Langovits.

Justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuses väljatöötatud piiriülene digiallkiri ja e-kinnistusraamat pääsesid Euroopa e-halduse auhindade jagamisel (European eGovernment Awards) lõppvõistlusele.



Registrite ja infosüsteemide keskuse (RIK) direktori Ando Rehemaa sõnul on Euroopa Komisjoni korraldatav e-halduse konkurss tänu oma ulatusele ning kõrgetasemelisele žüriile üks olulisemaid riiklikke e-teenuste võistlusi Euroopas, vahendas justiitsministeerium.



«Mul on väga hea meel, et RIKi meeskond on jõudnud oma e-riigi lahendustega nii maineka konkursi finaali. Anname nüüd finišisirgel endast kõik, et võit koju tuua ning Eesti e-mainet kõrgel hoida.»



RIKi projektid jõudsid ainsatena Balti riikidest e-halduse konkursi finaali. Rehemaa sõnul on mõlemad finaali jõudnud projektid head näited bürokraatia vähendamisest ning e-kanalite kasutamisest inimeste hüvanguks.



E-äriregistri ettevõtjaportaali piiriülese digiallkirja lahenduse raames tunnustab esimest korda Euroopas üks riik teise riigi kodaniku digiallkirja. Tänu sellele on märksa lihtsam välisriigis ettevõtlusega tegelda.



«Meie piiriülese digiallkirja projektiga liitus esimesena Portugali ettevõtjaportaal. Nüüd ei pea Eesti ettevõtja firma loomiseks Portugali kohale minema - kõik vajalikud toimingud saab ära teha koduarvuti taga,» selgitas Rehemaa.



Portugali digiallkirja kõrval aktsepteerib meie ettevõtjaportaal ka Soome ja Belgia ID-kaarti ning Leedu mobiil-IDd.



E-kinnistusraamat on samuti üks ainulaadsemaid rakendusi Euroopas. Tänu e-kinnistusraamatule on Eestis praktiliselt kogu kinnistu ostu-müügi protsess registrite suhtluse mõttes elektrooniline. See säästab nii riigi raha kui ka kodaniku aega.



Euroopa e-halduse konkursil on neli kategooriat. Ettevõtjaportaali piiriülese digiallkirja lahendus jõudis finaali kategoorias «E-riik toetamas ühtset turgu». Digitaalne kinnistusraamat sai finaali kategoorias «E-riik kui administratiivse mõjususe ja tõhususe tõstja».



Sel aastal esitati konkursile 259 projekti ning neist on finaali välja valitud 52 finalisti 17 Euroopa riigist. Tegu on projektidega, mille eesmärk on parandada avalikke teenuseid e-lahenduste kasutamise abil.



Euroopa e-halduse konkursi võitjad kuulutatakse välja 19. novembril Malmös viiendal Euroopa IT-ministrite e-halduse konverentsil.



Euroopa e-halduse konkurss on Euroopa komisjoni algatus, mida korraldatakse alates 2003. aastast iga kahe aasta tagant.



RIK on sellel võistlusel ka varem osalenud. 2007. aastal pälvis RIK e-äriregistri ettevõtjaportaali loomise eest konkursi Hea Praktika Märgise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles