Arvutikaitse test: hinnatud viirustõrje Avast! uus versioon

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aken viirustõrje Avast! Antivirus 5 testversioonist.
Aken viirustõrje Avast! Antivirus 5 testversioonist. Foto: Internet

Priit Aasmäe kirjeldab portaalis

Arvutikaitse.ee

, kuidas ta proovis üle maailma nii kasutajate kui ka professionaalide poolt kiidusõnu saanud Avast! viirustõrje uut tasuta katsetusversiooni Avast! Antivirus 5 Free Beta.

Kui kõik teised arvutis olevad viirustõrjed on konfliktide tekkimise, arvuti kokkujooksmise ja hangumise vältimiseks eemaldatud, on programmi arvutisse paigaldamine väga lihtne ja seega ei pea selleks erilisi näpunäiteid jagama. Kasutajal tuleb vaid otsustada, kas ühineda Avast! kommuuniga, et saata anonüümselt andmeid leitud pahavara ja programmi vigade kohta.

Kuna tegu on katsetusversiooniga, siis tuleb vigadega ka arvestada. Eriti ettevaatlikult tasuks suhtuda programmide eemaldamisse. Näiteks leidis Avast! minul lisaks kolmele tõelisele õelvarale ka HP printerifailidest kahtlasi koodijuppe, mis aga täiendaval uurimisel ei viidanud pahavarale.

Kohandamine tööks

Esimese asjana tuleks programmi avalehelt Summary alt kontrollida, et kõik reaalajakaitsed töötaksid laitmatult ja programm oleks värskendatud uute andmebaasidega. Juhul kui kirje Program version näitab punaselt uuema versiooni olemasolu, tuleks see kindlasti uuendada, klõpsates lihtsalt punasel kirjal. Andmebaasi värskendused tiritakse automaatselt, kui ilmneb mingisuguseid tõrkeid, antakse sellest märku hüpikaknaga. Käsitsi uuendamiseks tuleb valida programmi vasakpoolsetest lahtritest Maintenance ja sealt Update.

Programm on eelseadistatud parimal moel arvutit kaitsma, seega ei peaks sätetest midagi muutma. Kes aga soovib siiski midagi muuta, näiteks välistada teadaolevalt pahavaraliste komponentidega faile arvutist leidma või kaitsma programmi salasõnaga, saab seda teha, kui avab paremal ülevas servas menüü nimega Settings.

Viiruste otsimine

Viiruste otsimiseks arvutist ava menüü Scan Computer. Võimalik on teostada kiirkontroll (Quick scan), põhjalik otsing (Full system scan), kammida läbi USB abil arvutisse ühendatavad irdkettad (Removable media scan) või valida ise failiredeli abil kaustad (Select folder to scan), mis vajaksid kohest kontrolli.

Viiruste leidmisel ei ole võimalik kohe vaadata, mis pahalastega tegu on, vaid tuleb oodata skänneerimise lõpuni. Kui heli on sätetest sisselülitatud, siis teatatakse otsimise lõppemisest  lausa inimkeeli.

Seejärel tuleb valida Show Results ja valida toiming, mida leituga ette võtta – Delete tapab pahalase koheselt, Do Nothing välistab kustutamise, Repair püüab failist pahavara eemaldada ja Move to Chest paneb pahalase karantiini.

Alati võib esialgu kasutajale kahtlase või tundmatu fail karantiini tõsta, sest seejärel on aega täiendavat infot tuttavatelt küsida või ise Google`ist otsida. Kui selgub, et tegu oli valehäirega, saab faili tagasi registrisse lisada.

Viirusetõrje toetab nagu enamus tõrjeid paremkliki funktsiooni ehk siis tehes mistahes failil või kaustal paremkliki, saab lasta selle ka koheselt viiruste suhtes üle kontrollida.

Teadaolevalt kavatseb Arvutikaitse.ee kaasautor Lauri Säde sellele uuele Avast! versioonile kirjutada ka eestikeelse tõlke, mis on temast väga tänuväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles