Digi-TV’le üleminek toob uued teenused

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti läheb digi-TV'le üle 1. juulist 2010.
Eesti läheb digi-TV'le üle 1. juulist 2010. Foto: Raigo Pajula.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel võimaldab digitaaltelevisioonile üleminek tulevikus arendada uusi lairiba- ja ringhäälinguteenuseid.


Valitsus kiitis täna heaks ministeeriumis välja töötatud digitaalse dividendi ehk digitaaltelevisioonile üleminekul vabaneva raadiosageduste kasutamise kava.



Vabanevate sageduste abil on võimalik tulevikus arendada nii uusi mobiilseid lairiba kui ka ringhäälingu teenuseid.



Eesti üleminek analoogtelevisioonilt digitaaltelevisioonile 1. juulil 2010 toob kaasa vabaneva sagedusressursi ehk digitaalse dividendi.



See võimaldab osutada seni vaid ringhäälingu kasutuses olevas sagedusalas laiemat valikut teenuseid. Kui analooglevis saab ühe telekanali sagedusribas edastada vaid ühte programmi, siis digitaaltehnoloogia abil kuni kümme korda enam.



Digitaalse dividendi kasutamise kava järgi korraldab ministeerium avaliku konkursi vabanenud raadiosageduste kasutamiseks 790 - 862 megahertsi (MHz) sagedusalas.



Praegu kasutab seda sagedusvahemikku AS Levira. Avaliku konkursi korraldamiseks vabastatakse eelnevalt sagedusvahemik 790 - 862 MHz, eraldades AS Levirale vajalik sagedusressurss vahemikus 470 - 790 MHz.



Seejärel on võimalik digitaalse dividendi kasutamiseks korraldada avalik konkurss, millele ei seata tehnoloogilisi ja sisulisi piiranguid, kuid antakse ette tehnilised piirangud, eesmärgiga kaitsta naaberriikide raadiosageduskasutust tulenevalt rahvusvahelistest kokkulepetest.



Seega saavad konkursil osaleda ettevõtjad, kes soovivad pakkuda nii lairiba kui ka ringhäälinguteenuseid. Digitaalne dividend võetakse Euroopas kasutusele hiljemalt 2012. aasta lõpuks.



Digitaalne dividend on maapealselt analoogtelevisioonilt digitaaltelevisioonile üleminekul vabanev raadiosagedusressurss.



Eesti digilevi komisjoni esimees Jüri Pihel märkis, et üleminek digilevile ning tänastele analoogtelevisiooni sagedustele uute kasutusvõimaluste leidmine loob pikemas perspektiivis eeldused täiendava tulu teenimiseks.



Tema sõnul on Euroopa Liidu infoühiskonna ja meedia volinik Vivianne Reding kutsunud liikmesriike üles kiirendama üleminekut digilevile.



Euroopa Komisjoni hinnangul toob praeguse analoogtelevisiooni raadiosageduste kasutuselevõtt uute teenuste pakkumiseks üle Euroopa täiendavat tulu 20-50 miljardi euro ulatuses.



Volinik Redingu sõnul on digitaalne dividend ainulaadne võimalus muuta lairibaühendus kõikjal üle Euroopa kättesaadavaks ning kiirendada innovatiivsete majandussektorite arengut.



Seepärast soovitab Euroopa Komisjon liikmesriikidel minna digilevile üle juba enne 1. jaanuari 2012 nagu see on toimumas ka Eestis.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles