Murutraktorid ohustavad ameeriklaste tervist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kanadas peetud murutraktorite kiirendusvõistlusel osaleja.
Pildil on Kanadas peetud murutraktorite kiirendusvõistlusel osaleja. Foto: AFP / Scanpix
USA eksperdid hoiatavad inimesi murutraktorite eest, millega seotud õnnetused igal aastal tuhandeid ameeriklasi haiglasse viivad.

Viimase viie aasta jooksul on Ühendriikides murutraktorite tõttu haiglasse sattunud 66 000 inimest ning kuus neist surid, vahendab BBC News.

Ehkki enamik inimesi pääses vaid kriimustustega, tuli ette ka luumurde ja mõned kannatanud vajasid jäsemete amputeerimist.

Ligi sada kannatanut olid murutraktori alla jäänud. Mõned neist olid lapsed, kes olid juhi süles istunud, kuid sealt alla kukkunud. Enamik murutraktoritega seotud õnnetuste ohvreid olid siiski täiseas – enamasti 40 aastased ja vanemad – mehed.

Muruniidukite ja –traktoritega seotud õnnetused on tavalised ka Suurbritannias. Ühendkuningriigis sattub sel põhjusel haiglasse umbes 6500 inimest aastas.

Suurbritannias asuva erakorralise meditsiini kolledži president John Heyworth pani inimestele südamele, et aias toimetades tuleb ettevaatlik olla.

«Vigasaamise risk on väike, aga ohustab meid siiski. Traumapunkti satub pidevalt inimesi, kes on aiatööde käigus mitmeid vigastusi saanud,» rääkis Heyworth.

«Mõned on muruniidukiga üle oma jala sõitnud ja teised on teradega sõrmedele kõvasti viga teinud,» tõi ta näiteid.

Briti ohutuseksperdid soovitavad muruniidukeid puhastada vaid siis, kui masin on välja lülitatud. Muru niites tuleks kanda korralikke jalanõusid ja pikki pükse ning lapsed tuleks selle töö ajaks kaugemale saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles