Vabatahtlikud pööravad Wikipediale selja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebientsüklopeedia Wikipedia kirjutajate arv kuivab kokku.
Veebientsüklopeedia Wikipedia kirjutajate arv kuivab kokku. Foto: AFP / Scanpix

Wikipedia.org kuulub 325 miljoni külastajaga kuus maailma viie edukaima veebilehe sekka, kuid ometi on selle juurest pagema hakanud vabatahtlikud panustajad, kelle najal kogu netientsüklopeedia püsti seisab.

Selle aasta esimeste kuudega jättis ingliskeelse Wikipediaga hüvasti 49 000 kirjutajat, veel aasta hiljem oli see arv kümme korda väiksem, kirjutas Wall Street Journal.

Need andmed pärinevad Hispaania teadlaselt Felipe Ortegalt, kes analüüsis Wikipedia andmeid oma rohkem kui kolme miljoni artiklikirjutaja ja toimetaja kohta.

Wikimedia Foundation on netientsüklopeedia tegemisel kaasalöönute arvu kahanemist tunnistanud, kuid ei pea seda märgiks Wikipedia elujõu vähenemisest. Kasulikku teavet saab nende kinnitusel pakkuda ka siis, kui kirjutajaid on vähem. Wikimedia Foundationi juht Sue Gardner märkis, et osalejate arv ei ole eesmärk omaette.

Ja tõepoolest, Wikipedia on kasutajate seas endiselt populaarne ja viimase aastaga on nende hulk kasvanud isegi viiendiku võrra.

Wikipedia artiklite kirjutajad on ka ise oma seltskonna kahanemise üle arutlenud. Üheks põhjuseks peavad nad seda, et väga paljudel teemadel on juba kirjutatud. Teiseks on Wikipedia kasutusele võtnud hulga reegleid, mis võib samuti panustajaid eemale peletada.

Ortega sõnul on Wikipediast saanud vaenulik keskkond ja paljud lahkuvad seetõttu, et nad peavad artiklite sisu üle üha uuesti ja uuesti vaidlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles