Tarbijakaitsele teeb muret parkimistingimuste karmistamine

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskell tuleb nüüd ka kauplusesse sõites kaasa võtta.
Parkimiskell tuleb nüüd ka kauplusesse sõites kaasa võtta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimasel ajal on sagenenud pöördumised tarbijakaitse poole seoses eraparklates saadud trahvinõuetega. Sageli on põhjuseks kaubanduskeskuste ja poodide parklad, kus varem sai vabalt parkida, kuid nüüd on kehtestatud piiratud parkimise aeg.

Näitena võib tuua Säästumarketite parklad, kus nõutakse parkimiskella kasutamist ja parkida saab seal vaid tund aega. Parkimiskell on vajalik ka näiteks Järve keskuse ja Sikupilli keskuse parklates, teatas Tarbijakaitseamet.

Seoses sellega soovib amet autojuhtidele meelde tuletada, et nad veenduksid parkimiskella olemasolus ning enne kaupluse või kaubanduskeskuse parklasse sissesõitu teeksid kindlaks, kas parkimisaeg on ajaliselt piiratud.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste märkis, et olukorras, kus parklas on olemas infotahvel ja autojuht ei ole parkimise alguse aega määratlenud ning on seetõttu saanud trahvinõude, puudub tarbijakaitsel võimalus inimest aidata.

«Põhjus on lihtne, kuna sellisel juhul ei ole autojuht kinni pidanud parkimistingimustest ning seega leppetrahvi nõue on seaduslik,» lisas Sooniste selgituseks.

Eraparklate puhul nõutakse enamasti parkimise eest tasumist ettemaksuna. Selleks on parklates makseautomaadid ja osades kohtades on võimalik ka M-parkimine ehk mobiilimakse. Automaati kasutades on oluline teada, et enamasti saab tasuda vaid sularahas, pangakaardiga maksmise võimalus puudub. Seega, kui autojuht plaanib auto parkida tasulises eraparklas, tuleks eelnevalt veenduda, millised maksevõimalused parklas on ning vajadusel varuda piisavas koguses sularaha.

Kindlasti on oluline teada ka seda, et kui Tallinnas kehtib linnale kuuluvatel parkimisaladel 15-minutiline tasuta parkimise aeg, siis eraparklates sellist tasuta parkimise aega ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles